Rogličev pomočnik do zmage, Slovenca suvereno branila majici!

Rogličev pomočnik do zmage, Slovenca suvereno branila majici!
08.09.2019 AVTOR: DZ

Pomočnik Primoža Rogliča Sepp Kuss je dobil gorsko etapo na dirki po Španiji. Roglič suvereno ubranil rdečo majico, Pogačar pa belo.

Štirje kategorizirani vzponi. Vsi prve kategorije. Vključno z zadnjim klancem. 15. etapa na dirki po Španiji je bila nadvse zahtevna. Primož Roglič je branil rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku, Tadej Pogačar tretje mesto in belo majico. Tineo je gostil start, cilj pa Santuario del Acebo. Obetala se je spektakularna, 154,4 km dolga etapa.

Kmalu po startu je prišlo do številnih napadov, a ubežna skupina se nikakor ni uspela sestaviti. Šele na prvem vzponu, ki se je začel po dobrih 20 kilometrih je prišlo do pomembnejših pospeševanj. Sestavile so se različne skupine. Glavnina pa je kolesarje dolgo držala na razdalji zgolj nekaj sekund. Vse dokler niso vsi spoznali, kdo je v ospredju in kdo ne.

Ko so v glavnini spoznali, da ubežniki niso nevarni v skupnem seštevku so si nekoliko oddahnili. V ospredju je bila skupina 17 kolesarjev. Najboljši v skupnem seštevku pa je bil Ion Izagirre, ki je za Rogličem zaostajal za 14:51. Blizu je bil tudi Marc Soler z zaostankom 15:27. Razlika se je hitro povečala na štiri minute, potem pa so kolesarji Jumba Visme vzpostavili ravnovesje.

Nekoliko so zmanjšali zaostanek in tako so kolesarji brez večjih pretresov premagali prva dva vzpona. Na spustu do sprememb ni prišlo. Sledil je klanec Puerto del Pozo de las Mujeres Muertas. Govorimo o 11,3 km dolgem vzponu s 6,8-odstotnim povprečnim naklonom. Tu je med ubežniki prišlo do napadov. Sergio Samitier Daniel Navarro in Ben O'Connor so si privozili rahlo prednost pred ostalimi zasledovalci.

Dobre štiri minute za vodilno trojico pa glavnina, v kateri so imeli vse pod nadzorom še vedno kolesarji Jumba Visme. Majica je bila na varnem, dolgo se je zdelo, da konkurenca niti nima moči za napad na predzadnjem vzponu. Glavnina je krepko upočasnila ritem in ubežniki so prednost hitro povečali na dobrih pet minut. Sledil je dolg spust do kraja Cangas del Narcea.

Tu so po 20 kilometrih kolesarji že bili. Tudi na vzpon so se enkrat že povzpeli. Zdaj pa je bil Sanutario del Acebo ciljni klanec. Cilj je bil na 1200 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg 7,9 km, povprečni naklon pa je 9,7-odstoten. Ubežniki so ga začeli s 40 sekundami prednosti pred prvo zasledovalno ekipo in petimi pred glavnino.

Samitier je takoj ob vznožju napadel in nadaljeval v samostojnem pobegu. 6,5 km pred ciljem pa je ubežnike napadel Sepp Kuss, sicer Rogličev pomočnik. Iz glavnine je prvi pravi napad izpeljal Alejandro Valverde, medtem ko mu je takoj sledil. Hitro sta naredila občutnejšo razliko, medtem ko ostali temu ritmu niso mogli slediti.

Roglič je z Valverdejem našel skupni interes in mu je priskočil na pomoč pri narekovanju ritma. Valverdeja je počakal ubežnik Soler in dolgo narekoval ritem, medtem ko sta v lovu za prvim in drugim v skupnem seštevku ostala Lopez in Pogačar. To je bil boj za tretje mesto in boj za belo majico. Ostali so popustili, tudi Quintana.

V ospredju je bil Kuss premočan za preostale in se je lahko že pred ciljem veselil prestižne zmage. Nove za moštvo Jumbo Visma. Sledili so ostali ubežnik Guerreiro, Geoghegan Hart, Rodriguez, O'Connor in Craddock. Potem pa že najbojlša izmed favoritov. Primož Roglič je bil osmi, Alejandro Valverde pa deveti. Zaostala sta za 2:14.

Lopez je dobil boj s Pogačarjem, a do razlik med njima ni prišlo. Za Rogličem sta zaostala za 31 sekund. Skupni seštevek. Roglič ima zdaj 2:25 prednosti pred Valverdejem in 3:42 pred Pogačarjem. Sledijo Lopez, Quintana, Majka, Edet, Kelderman, Hagen in Pernsteiner. Jutri bo še ena zahtevna etapa, potem pa drugi dan premora.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ