Rožnata majica o nadaljevanju Gira

Rožnata majica o nadaljevanju Gira
18.05.2021 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Egan Bernal je po prvih desetih etapa najboljši v skupnem seštevku dirke po Italiji. Miren prost dan je za njim, a pred njim vsekakor težki dnevi.

Egan Bernal je sicer pred dvema letoma dobil dirko po Italiji, a šele pred dnevi je dobil prvo etapo na tritedenskih dirkah. Z njo je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Prost dan je preživel tudi na kolesu. S kolegi si je ogledal traso jutrišnje etape, ki bo delno potekala po makadamskih odsekih, poznanih tudi z enodnevne dirke Strade Bianche.

Tam je bil Bernal celo tretji in je s tem mnoge presenetil. Zdaj bo »makadama« 35 kilometrov. "Strade je enodnevna dirka in tam pride precej več kolesarjev za enodnevne dirke. Gre za dan, ko greš na vse ali nič. On defekt, en padec in izgubiš lahko vse," je na virtualni novinarski konferenci dejal Bernal:

"Tukaj ne boš izgubil vsega, saj gre za etapno dirko. Tu smo pozorni na skupni seštevek, tako da kolesarji ne bodo pripravljeni toliko tvegati. Poleg tega bo manj kilometrov makadama." Vseeno pa je Bernal prepričan, da bo prav na makadamskih odsekih prišlo do največjih razlik:

"Osebno bom zadovoljen, če ne bom izgubil preveč časa." Bernal je pred začetkom Gira opozoril, da je sicer dobro pripravljen, a ni vedel, kako bo s hrbtom in bolečinami, ki mu povzročajo težave že od lanskega avgusta. "Moje priprave niso bile idealne. Zato sem ciljal na drugi in tretji teden. Boriti se za etapne zmage in časovne odbitke ni bil prvotni cilj. Ampak, čustva in adrenalin sta pomagala. Opazil sem priložnosti in jih izkoristil."

Ker mu očitno vseeno manjka nekaj pravega treninga, opozarja: "Od tu naprej je vse odvisno o tega, kako si bom po vsakem naporu uspel spočiti." Kaj pa favoriti? Bernal je presenečen nad formo Remca Evenepoela, ki osem mesecev ni dirkal, ni še povsem odpisal Simona Yatesa.

"Kolesarji, ki so izgubili veliko časa, so se v preteklosti tudi že lahko vrnili. Še veliko imen je blizu in še veliko vzponov pred nami. Drugi del Gira je precej težji in pred nami so napeti dnevi. Na srečo sem v dobrem položaju v skupnem seštevku. Ni mi treba napadati vsak dan, moram pa si do Milana privoziti večjo prednost pred boljšimi kolesarji v vožnji na čas."

Prav v zadnji etapi bi lahko padla odločitev. Takrat bo namreč na sporedu 30,3 km dolga posamična vožnja na čas. Senago bo gostil start, Milan pa cilj. "Če govorimo o takem mojstru za vožnjo na čas, kot je Remco, potem bi bilo kar tvegano, če bi imel pred njim manj kot minuto prednosti. 90 sekund prednosti bi bilo zaželenih," je še dodal Bernal.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ