Rožnate sanje za začetek

Rožnate sanje za začetek
05.05.2022 AVTOR: DZ; foto: sirotti

"Moje rožnate sanje so ravno tako velike kot rumene, ki sem jih imel pred lanskim Tourom," je željo po nošenju rožnate majice pred začetkom dirke po Franciji razkril Mathieu Van der Poel.

Med favorite za končno zmago na letošnji dirki po Italiji vsekakor spadajo Richard Carapaz, Mikel Landa, Simon Yates, Joao Almeida, Miguel Angel Lopez … Med največjimi zvezdniki pa je vsekakor Mathieu Van der Poel. Mojster za ciklokros, za gorsko kolesarstvo in za enodnevne dirke.

Letos je imel težave s hrbtom, pa je vseeno dobil dirko po Flandriji. In zdaj ga čaka krstni nastop na dirki po Italiji. Lani je že nastopil na francoskem Touru in uresničil glavni cilj. Obleči rumeno majico. Zdaj želi obleči tudi rožnato. Seveda v prvih dneh, kajti potem bo trasa postala preveč zahtevna. "Ne bo lahko. Veliko je kandidatov, ki želijo dobiti to etapo. Videli bomo, kdo bo imel najhitrejše noge," je med drugim dejal 27-letni kolesar Alpecin Fenixa.

Ekipa bo nastopala z zelenimi dresi, Van der Poel pa je eden izmed 39 novincev na Giru. Prva etapa je sicer zanimiva in ni povsem ravninska. Predvsem zaključek poteka v rahel vzpon, zato velike upe goji tudi Van der Poel: "Ciljni klanec smo prevozili. Vsekakor ne bo lahko. Podobno, kot prva etapa na lanskem Touru, ki pa je nisem dobil. Strm klanec je, a veliko prednost imaš, če si skrit v glavnini. Težko boš tam napadel in se otresel sprinterjev, kot je Caleb Ewan."

Tudi Alpecin Fenix je sprva želel pripeljati sprinterja Tima Merlierja, vendar pa se je ta poškodoval in tako bo večje breme padlo na Van der Poela, ki želi predvsem zmagovati v posamičnih etapah: "Seveda se stvari spremenijo, ker tu ni Merlierja. Je eden izmed najhitrejših kolesarjev na svetu in jaz bi mu moral v sprintih pomagati. Na srečo imamo tu še Jakuba Mareczka, ki je ravno tako zelo hiter. Sam bom na odru morda prvi dan. Skupni seštevek pa ni cilj. Tudi majica za najboljšega po točkah ne. Poskusil bom dobiti čim več etap, želim pa obleči rožnato majico v prvih etapah."
ddVan der Poel si je postavil še dodaten izziv. Čeprav je bil poškodovan v začetku sezone - izpustiti je moral sezono ciklokrosa - želi zdaj priti do konca tako dirke po Italiji kot potem dirke po Franciji: “Rad bi končal tako Giro kot Tour. Seveda nisem imel idealnih priprav, saj po klasikah ni bilo prav veliko časa, da bi se povsem pripravil. Še posebej zato ne, ker sem bil v stiski s časom že v pripravah na klasike. Obe dirki želim samo končati, nimam nobenih drugih ciljev.”

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ