"Rožnati" kandidati: Simon Yates

"Rožnati" kandidati: Simon Yates
07.05.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Primož Roglič bo eden izmed najresnejših kandidatov za najvišja mesta na dirki po Italiji. S kom se bo soočil? Analiza sezone največjih konkurentov: Simon Yates, 26 let.

Simon Yates je lani blestel prav na dirki po Italiji. Vozil je odlično. Po drugem mestu v šesti etapi – zmago je prepustil klubskemu kolegu Estebanu Chavesu – je oblekel rožnato majico. V njej je potem dobil tri etape in jo nosil kar 13 dni. Dobro je odpeljal tudi posamično vožnjo na čas, a pogorel v 19. etapi do Bardonecchie, v kateri je po izjemnem podvigu neverjeten preobrat uspel Chrisu Froomu.

Simon Yates je do tedaj vseskozi napadal in se očitno naučil, da taka vožnja na tritedenskih dirkah ni ravno učinkovita, saj je porabil preveč moči. S to izkušnjo je odšel na dirko po Španiji, ki jo je s precej bolj “varčno” vožnjo tudi dobil. Kaj pa letos? Na dirkah, na katerih je nastopil je vedno pokazal, da je odlično pripravljen, in da je izjemen kolesar.

Obenem je prav na vsaki dirki v kakšni izmed na videz ne tako odločilnih etap izgubil možnosti za visoka mesta v skupnem seštevku. Sezono je začel na dirki Ruta del Sol. Dobil je četrto etapo, a že dve etapi prej izgubil vse možnosti za končno zmago. Sledil je nastop na dirki Pariz-Nica. V drugi in tretji etapi je izgubil vse možnosti za končno zmago, potem pa je na presenčenje mnogih dobil posamični kronometer ter bil četrti in osmi v zadnjih dveh etapah. Dirko je končal na 25. mestu.

Progam dirk (20 startov)
20.2.2019 – 24.2.2019: Ruta del Sol, 41. mesto (etapna zmaga)
10.3.2019 – 17.3.2019: Pariz-Nica, 25. mesto (etapna zmaga)
25.3.2019 – 31.3.2019: dirka po Kataloniji, 13. mesto


Njegova zadnja dirka je bila dirka po Kataloniji. Tam je pomagal predvsem bratu Adamu, ki je dirko končal na drugem mestu in se pripravlja na dirko po Franciji. Simon se je po Kataloniji umaknil na priprave na visoko nadmorsko višino. Do Gira je imel 20 startov. Lani jih je imel pet več. "Na Giro se pripravljam tako, kot bi se na ostale dirke. Resnično poskušam dobiti vsako dirko, tako da je Giro nekaj običajnega. Program do Gira je bil podoben lanskemu,” je dejal Simon Yates:

“Upam, da bo forma podobna lanski. Potem bom moral samo dirkati malce bolj rezervirano. Ker se bo vse začelo s prologom, bomo hitro videli, kako dobri so vsi. Rad bi dirkal agresivno, tako kot vedno. Mislim, da bo zadnji teden zelo zahteven, zato bo veliko kolesarjev varčevalo z močmi vse do tja.” Sicer pa je Simon Yates, ki je znan predvsem kot hribolazec očitno še izboljšal vožnjo na čas. Poleg tega, da je dobil kronometer – ta je bil sicer zelo razgiban – na dirki Pariz-Nica, je bil tudi osmi v vožnji na čas na dirki Ruta del Sol.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ