"Rožnati" kandidati: Tom Dumoulin

"Rožnati" kandidati: Tom Dumoulin
10.05.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Primož Roglič bo eden izmed najresnejših kandidatov za najvišja mesta na dirki po Italiji. S kom se bo soočil? Analiza sezone največjih konkurentov: Tom Dumoulin, 28 let.

Tom Dumoulin je dirko po Italiji dobil leta 2017, lani pa je bil drugi – zaostal je zgolj za Chrisom Froomom. Lani je bil drugi tudi na dirki po Franciji. Letos ga čaka podoben program, a do zdaj še zdaleč ni pokazal prave forme. Njegov program dirk je bil zelo podoben programu Primoža Rogliča. Sezono je začel na dirki UAE Tour. Roglič je tisto dirko prepričljivo dobil.

Dumoulin je šesto etapa s ciljem na vzponu Jebel Jais končal na drugem mestu, tik za Rogličem. V skupnem seštevku pa je dirko končal na šestem mestu. Sledil je nastop na dirki Tirreno-Adriatico. V dveh ključnih etapah je pokazal slabosti, saj je obakrat popustil ob napadih Primoža Rogliča in Adama Yatesa. V peti etapi do Recanatija je vendarle izvlekel četrto mesto, bil v zadnji sedmi (posamični kronometer) sedmi in dirko končal na četrtem mestu.

Progam dirk (16 startov)
23.2.2019 – 2.3.2019: UAE Tour, 6. mesto
13.3.2019 – 19.3.2019: Tirreno-Adriatico, 4. mesto
23.3.2019: Milano-Sanremo, 11. mesto
28.4.2019: Liege-Bastogne-Liege, 50. mesto


Za zmagovalcem Rogličem je zaostal za 1:25. Nastopil je še na dveh klasikah. Najprej na Milano-Sanremo. Tam se je izkazal z 11. mestom. Po dolgem pripravljalnem obdobju tudi na visoki nadmorski višini se je zdaj vrnil na klasiki Liege-Bastogne-Liege. Dirko je v dežju in mrazu končal daleč za najboljšimi, na 50. mestu.

"Lani spomladi vse ni potekalo tako gladko. Vse poteka dobro. Moji letošnji rezultati so bili dobri. Niso najboljši, vendar dobri. Čeprav je za mano boljša pomlad kot lani, to še ne pomeni, da bom na Giru boljši," je dejal Dumoulin: "Psihološko sem močnejši, kot lani." Pred Girom je odpeljal 16 dirk oziroma etap. A vendarle gre za svetovnega prvaka v vožnji na čas, ki je bil že dobil Giro in bil tudi drugi tako na Giru kot na Touru. O konkurentih, predvsem o Primožu Rogliču pa:

"Spomladi je bil zelo dober. Tudi lani je bilo tako, potem pa je bil odličen tudi na Touru. Vsekakor bo poleg Simona Yatesa in Vincenza Nibalija eden izmed velikih tekmecev. Nibali je dobro formo pokazal na tour of the Alps. Pozorni moramo biti na Egana Bernala in Miguela Angela Lopeza. Seznam favoritov je dolg in zavedam se, da Gira ne bo lahko dobiti."

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ