S(p)anje

S(p)anje
10.01.2023 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Martin Bissig

Se vam je že pripetilo, da ste se pri nakupu nekega kosa opreme izgubili pri izbiranju glavne povezave na internetu med vsemi povezavami pri prebiranju priporočil in utemeljitev o kakovosti izdelka?

Pri kolesih in opremi verjamem, da do večjih težav ne prihaja pogosto, četudi je pri naboru koles glede na zvrsti in način kolesarjenja hitro potrebnih več kot deset koles in potem še s tem povezana oprema.

V vse večjo negotovost sem se pogrezal pri raziskovanju podatkov o vzmetnici, ki jo je smiselno na določeno obdobje zamenjati glede na to, da tretjino življenja prespimo. Po nesreči sredi poletja, ko sem po kar nekaj srečnih naključjih in razsodnem ravnanju Tine srečno preživel, za zdaj kaže, da nimam večjih posledic, če odmislim občasna opozorila v hrbtenici. Več mesecev po nesreči sem opazil tudi, da se mi je spremenila udobna lega spanja. Natrpani urniki zvečer telo pokličejo k mirovanju in počitku in s spanjem nimam težav. Kot pri veliki večini je spanec prekratek, sta pa poškodba in spremenjen položaj pri spanju pospešila odločitev, da je čas, da zamenjam vzmetnico. Tudi po tednu dni klikanja spletnih povezav nisem nič bližje rešitvi, saj je ponudbe preprosto preveč in še mesec ugodnih nakupov doda svoje pri raziskovanju in primerjanju cen, saj ima dobra vzmetnica tudi kakovosti primerno ceno. Če so mi pri kolesih in opremi stvari jasne, so mi pri vzmetnicah precej nejasne, zato bom z nakupom počakal na januar, ko bo dovolj časa, da bom v miru obiskal prodajne salone in vzmetnice iz ožjega izbora tudi preizkusil. Zanima me, kako dolgo bom moral ležati na posamezni vzmetnici, da bom občutil razliko in našel tisto pravo zame.

Na koncu revije predstavljamo novo knjigo, ki smo jo izdali pri založbi Aktivni mediji, Brez muk v s(p)anje, v kateri avtor Michael Mosley priznava, da je s spanjem obseden, kar je dobro za nas, bralce, saj v knjigi na poljuden način predstavi, kako spati bolje.

Kot navaja Mosley, imamo danes precej drugačen odnos do spanja. Zdaj vemo, da lahko premalo spanja opustoši telo, možgane in mikrobiom (črevesne bakterije) ter s tem dramatično poveča tveganje za razvoj cele vrste kroničnih stanj, kot so čezmerna telesna teža, sladkorna bolezen tipa 2 ali demenca. Pri spanju ni pomembna le količina, temveč tudi kakovost. S kakovostjo spanja je tesno povezana hrana oziroma prehranjevanje, o katerem, še posebej o zdravi prehrani, v kolumni zanimivo razmišlja zdravnik Andrej Škoberne, ki piše o tem, kako uporabljamo svoje telo s prehrano ter fizično in duševno aktivnostjo, pri izboljšanju katere imajo posebno vlogo sanje.

Člani kolesarskega klub Adria mobil so verjeli v svoje sanje ter leto zaključujejo s praznovanjem 50. obletnice delovanja kluba, ki smo jo strnjeno povzeli v uvodu revije, ter se v nadaljevanju podrobno pogovorili z dolgoletno predsednico kluba Mojco Novak.

S to številko zaključujemo šestnajsti letnik izdajanja revije Bicikel. Z vsako zadnjo številko si za trenutek oddahnem. Hitro se bo začelo vse od začetka, s prvo številko naslednjega letnika, pred tem bom še nekajkrat prelistal reportažo z Laponske, ki je opremljena z neverjetnim fotografskim materialom, iz katerega smo izbrali tudi naslovnico, in prepustil sanjam, da naredijo svoje.

V nov letnik revije Bicikel vstopamo polni optimizma, v imenu uredništva vam želim vse dobro!

Kazalo



Značke: Literatura
Ključne besede:
revija Bicikel
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ