S kolesom po poteh železne zavese

S kolesom po poteh železne zavese
10.02.2020 AVTOR: Katja Saje, Funkit Marketing

Vzhodni del Slovenije je atraktivna destinacija, ki privablja tako kolesarske fanatike kot tudi tiste, ki na pedale najraje pritisnejo z namenom kvalitetnega preživljanja prostega časa v naravi.

Foto projekt Iron Curtain Cycling

Pomurje s svojo širšo okolico namreč ponuja ogromno kolesarskih doživetij, na katerih prav vsakdo najde nekaj zase. Od blizu je mogoče spoznati ostanke kulturne dediščine, okusiti lokalno kulinariko ter na kolesarskih poteh nekdanje socialistične železne zavese stopiti v stik z biserom pomurske pokrajine.

Mejni pas med Slovenijo in Madžarsko je bil dolgo časa dostopen le s posebno dovolilnico, saj je bilo območje nekoč strogo varovano. Danes, ko se lahko po območju prosto gibljemo, brez potnega lista in mejne kontrole, velikokrat dobimo občutek vračanja v preteklost. Na območju, ki je bilo nekoč celo zaprto za obiskovalce, je mogoče najti številne edinstvene naravne in kulturne znamenitosti. »Izoblikovanje skupne kolesarske turistične destinacije za integracijo z železno zaveso razdeljenega obmejnega območja« je cilj projekta, bolj znanega kot IRON CURTAIN CYCLING, ki se izvaja v okviru programa čezmejnega sodelovanja Interreg Slovenija-Madžarska. Namen projekta je sistematično povezati lokalne in mikroregijske poti, ki se priključujejo na cesto Euro Velo 13, pri tem pa slediti glavni osi v smeri sever-jug. Želja je kolesarjem ponuditi prijazne storitve in s pestro ponudbo vzpostaviti povezano čezmejno kolesarsko destinacijo, obmejno območje pa integrirati v mednarodni sistem Euro Velo.


Expano iz zraka (foto Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota)

Krožna kolesarska tura Kolesari in okušaj je odlična priložnost za vse, ki bi radi združili prijetno s koristnim. Ponuja razgibavanje telesa in brbončic, saj kolesarjem med drugim nudi obisk Domačije Firbas in Oljarne Kocbek. Za enodnevni kolesarski potep je primerna tudi Plečnikova tura, ki kolesarje pripelje v neposredno bližino Rotunde Svetega Nikolaja v vasici Selo, pri čemer pot zavije še v bližino spokojne narave Bukovniškega jezera.

S kolesom je mogoče zapeljati tudi skozi vrata v Pomurje, kar nadobudnim rekreativcem omogoča Expano tura. Kolesarji se imajo možnost seznaniti s prekmursko tradicijo v Hranilnici prekmurskih dobrot, si od bliže pogledati paviljon Expano in se prepustiti dotiku romantične narave Otoka ljubezni.

Pot ob železni zavesi zadovolji tudi potrebne zahtevnejših kolesarjev, ki želijo svoje izlete raztegniti v daljša potepanja po Pomurju. Lotmerška tura bo kolesarje zapeljala v neposredno bližino Gajševskega jezera in Babičevega mlina v Veržeju ter vse radovedne med obiskom Lončarstva Žurman seznanila z lončarsko tradicijo. Večdnevno kolesarsko potepanje si kolesarji lahko še dodatno popestrijo z obiskom katerega izmed termalnih vrelcev, ob katerih je za ta namen speljana Termalna kolesarska pot. Ob poti se je mogoče ustaviti v termah Radenci, Mala Nedelja, Banovci, Moravske Toplice ali Lendava. Za vse kolesarske fanatike pa je odlična izbira Aktivna pot ob železni zavesi, ki bo 246 km dolg potep popestrila z obiskom Dvorca Jeruzalem in gradu Grad na Goričkem, na koncu pa vse kolesarske navdušence popeljala še preko slovensko-madžarske meje.

Pot ob nekdanji železni zavesi je odlična priložnost za vse, ki si želijo od blizu spoznati zgodovino in kulturo obmejnega življenja, ter v nekaj dneh na pedalih kolesa začutiti utrip Pomurja.

Trasa Euro Velo 13


Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ