Sanjska Vuelta. Tadej Pogačar z epskim pobegom, Primož Roglič s suvereno vožnjo

Sanjska Vuelta. Tadej Pogačar z epskim pobegom, Primož Roglič s suvereno vožnjo
14.09.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Dirka po Španiji je odločena! Tadej Pogačar z epsko vožnjo dobil etapo, belo majico in 3. mesto. Primož Roglič bo jutri proslavljal izjemno zmago. Kot prvi Slovenec bo dobil tritedensko dirko!

Sobotna etapa na dirki po Španiji je predstavljala še zadnjo priložnost za morebitne spremembe. Kolesarji so morali na poti od Arenas de san Pedra do Plataforme de Gredosa premagati več kot 400 metrov nadmorske višine. Etapa je bila dolga 190 kilometrov, predstavili pa smo vam jo že. V rdeči majici jo je začel Primož Roglič, ki je imel zanesljivo in razmeroma veliko prednost pred zasledovalci.

Sledili so Valverde, Quintana, Lopez in Pogačar na petem mestu. Predvsem boj za belo majico je bil še zelo odprt, saj je Pogačar pred etapo za Lopezom zaostajal za 32 sekund. Obetal se je težek dan, tudi zaradi vremena. Poleg dežja je bilo visoko v hribih tudi hladno. Kmalu po startu je po pričakovanjih prišlo do napadov. Kolesarji Jumbo Visme pa so taktično pokrivali napade kolesarjev iz ekip z največjimi konkurenti.

Torej, predvsem iz Astane in Movistarja. Ko Valverdeju, Quintani in Lopezu ta taktika ni uspela, se je glavnina sprijaznila z dejstvom, da bodo na razgibani trasi v begu vztrajali Damien Howson, Tao Geoghegan Hart, Ruben Guerreiro, Nicolas Edet in Sergio Samitier. Peterica si je privozila tudi šriri minute prednosti, medtem ko je Rogličeva ekipa – po včerajšnjem padcu oslabljena še za Tonyja Martina – imela vse pod nadzorom.

Kolesarji so narekovali enakomeren ritem. Vse do predzadnjega vzpona. Tam je najprej napadel Miguel Angel Lopez. Naredil je selekcijo. A kolesarji so se začeli spogledovati in 40 kilometrov pred ciljem je napadel Tadej Pogačar. Odločno in izjemno hitro. Za njim se je želel pognati Alejandro Valverde, a je hitro obupal, saj so njegov napad ostali pokrili. Pogačar si je hitro privozil dobro minuto prednosti in je tudi takoj prehitel preostale ubežnike.

Na vrh vzpona je prišel sam z minuto in pol prednosti pred prvimi zaledovalci. V tej skupini je bil tudi Primož Roglič. Ritem pa so narekovali kolesarji Movistarja, ki so imeli v tej skupini še štiri kolesarje. Zato se razlika ni povečevala tako hitro, kot bi se, če v ozadju kapetani ne bi imeli pomočnikov. Pomočniki pa vsseeno niso bili dovolj močni. Na naslednjem krajšem vzponu so popustili in kapetani so ostlai sami, ko je imel Pogačar 15 kilometrov pred ciljem že 1:40 prednosti.

To je pomenilo, da je bil virutalno tretji, 15 sekund za drugim Valverdejem. Osem kilometrov pred ciljem je razlika ostajala 1:40. Pogačar pa je še vedno nadaljeval v izjemnem ritmu. Šest kilometrov prd ciljem se je Lopez postavil na čelo skupinice z rdečo majico, pri narekovanju ritma pa mu je pomagal še Nairo Quintana. Reševala sta tretje in četrto mesto v skupnem seštevku. Sledili so tudi napadi, na katere je imel tudi Roglič vse odgovore. Majka je bil zeo aktiven.

A nihče ni imel dovolj moči, da bi zmanjšal razliko za Pogačarjem. Ob vstopu v zadnje štiri kilometre je razlika znašala 1:36. Pogačar je nadaljeval z izjemno vožnjo. Na koncu se je veselil izjemne zmage. Obenem je prevzel vodstvo v boju za belo majico in skočil na oder za zmagovalce, saj bo jutri dirko po Španiji končal na tretjem mestu. Alejandro Valverde je s skrajnimi močmi rešil drugo mesto v skupnem seštevku. Tretji v etapi je bil Rafal Majka, četrti pa Hermann Pernsteiner. Primož Roglič je bil peti, a je prepričljivo ubranil rdečo majico. Jutri bo slavil končno zmago.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ