SANJSKO! Tadej Pogačar pred Primožem Rogličem na vrhu!

SANJSKO! Tadej Pogačar pred Primožem Rogličem na vrhu!
06.09.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Tadej Pogačar je dobil 13. etapo na dirki po Španiji! Primož Roglič je bil drugi v etapi in povečal prednost v skupnem seštevku. Pogačar je zdaj že tretji v skupnem seštevku in je prevzel belo majico.

Izjemno zahtevna 13. etapa je za kolesarji na dirki po Španiji. Kolesarji so morali premagati kar sedem kategoriziranih vzponov, vključno z zaključnim klancem ekstra kategorije. Primož Roglič je 166,4 km dolgo preizkušnjo začel v rdeči majici, a je bilo jasno, da čaka njegovo ekipo Jumbo Visma težko delo.

Po pričakovanjih je prišlo do številnih napadov. Prava ubežna skupina se dolgo ni izoblikovala. Potem pa je vendarle uspelo skupini več kot 30 kolesarjev. V njej je bil slovenski državni prvak Domen Novak. V tej skupini pa je bil tudi mladi Sergio Higuita, ki ga poznamo z dirke po Kaliforniji, kjer se je za zmago boril s Tadejem Pogačarjem.

Higuita je pred etapo za Primožem Rogličem zaostajal za 10:21 in je bil zato izmed ubežnikov najbolj nevaren tudi v boju za belo majico najboljšega mladega kolesarja. Na vzponih je prišlo do napadov in številnih sprememb v ospredju.

50 kilometrov pred ciljem, potem ko so kolesarji že premagali dva vzpona tretje kategorije in dva druge kategorije je imela ubežna skupina osem minut in pol prednosti pred glavnino, v kateri so ritem narekovali kolesarji Jumba Visme.

V samostojni pobeg se je podal Hector Saez, ki si je hitro privozil dobro minuto prednosti, medtem ko so preostali poskušali prihraniti nekaj moči za zadnje tri klance. Prvega izmed teh je ubežnik začel že z dobrima dvema minutama prednosti pred skupino, ki je štela 18 kolesarjev. Novak je bil še vedno med njimi. 30 kilometrov je krepko pospešila Astana.

Saez je zaključni klanec na Machucos začel prvi. Imel je dobro minuto prednosti pred prvimi zasledovalci z Novakom. Skupina s favoriti pa je zaostajala za vsega tri minute. Saeza je hitro ujel Bruno Armirail, ki je nadaljeval z napadom. Prvi strm del, ki je prišel na vrsto kmalu po začetku vzpona je že poskušal izkoristiti Nairo Quintana.

Na 25-odstotnem odseku je pospešil, medtem ko je Primož Roglič ohranil mirno kri. Na strmem odseku si Kolumbijec večje prednosti ni uspel privoziti. V ospredju je vodstvo prevzel Pierre Latour. Prehitel je Armiraila in nadaljeval v samostojni vožnji.

Pospeševanju Majke je Roglič takoj sledil in je tako pokazal, da je dovolj močan in ta skupinica je hitro ujela tudi Quintano. Dobre tri kilometre pred ciljem je pospešil Pogačar, takoj za njim pa je šel Roglič, ki je kmalu zatem tudi napadel. Pri tem je sodeloval tudi Pogačar. Slovenca sta razkazovala moči. Sledil jim je lahko samo Alejandro Valverde.

Kmalu je tudi svetovni prvak popustil. Pogačar in Roglič sta 1,5 km pred ciljem ujela še Latourja, ki jima ni mogel slediti. Obetala se je dvojna zmaga Slovenije. Na zavitem delu je Pogačar narekoval oster ritem in prvi prečkal ciljno črto. Pogačar pred Rogličem! Za zgodovino! Skupni seštevek? Roglič je tako prvi, drugi je Valverde, Pogačar pa se je prebil na tretje mesto! Izjemno!

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ