Scott Speedster CX 10 Disc

Scott Speedster CX 10 Disc
29.10.2018 AVTOR: Tomaž Kučan, foto: Tit Košir

Ciklokros v zadnjih dveh ali treh letih doživlja preporod na slovenski sceni, ki ga dodatno spodbuja trend makadamkanja.

Zanimivo, da je meja med makadamkarji in ciklokrosisti bleda in medla je celo med proizvajalci. Nekateri najprej razvijejo ciklokros kolo in ga nato s širšimi plašči in drugačnim prestavnim razmerjem definirajo kot kolo za makadamkanje, drugi delajo obratno. Dejstvo je, da je eno ali drugo bistveno bolj uporabno kot klasično cestno kolo in to v vseh letnih časih.

Aluminijasti okvir Speedsterja CX 10 pod drobnogledom deluje kot kakovosten izdelek z lepo zvarjenimi cevmi in modernimi triki, kot je na primer notranja napeljava do zadnjega menjalnika. Za ciklokros precej kratke, 422-milimetrske obverižne cevi lahko pomenijo izredno dobro vodljivost na tehničnih terenih. Na daleč bi marsikdo dejal, da okvir deluje masivno, neokretno in vse prej kot stabilno. Priznam, da sem podoben občutek dobil tudi sam, nekaj pa mi vseeno ni dalo miru, saj nisem verjel, da bi Scott na tržišče lansiral izdelek, ki se ne bi peljal, kot se mora.

Žilavo ciklokros kladivo

Kolo pravi obraz pokaže na terenu in že po nekaj sto metrih vožnje in pospeševanja da vedeti, da je geometrija čistokrvno tekmovalna. Zato kljub veliki teži kolesa deluje odzivno, z učinkovitim prenosom moči s pedal na hitrost. Po nekaj deset kilometrih mešanega terena nisem mogel verjeti, da poganjam ciklokros kolo, saj je hitro tudi na asfaltu in v ovinkih solidno okretno, a v primerjavi s cestnimi kolesi vendarle nekoliko manj uravnoteženo, saj je pozicija kolesarja zaradi specifične ciklokros geometrije okvirja malenkost bolj pokončna, težišče pa višje nad tlemi.

Prava zabava se začne, ko asfalt zamenjata makadam ali pesek, domače pa se kolo počuti tudi na gozdni podlagi. Zračnice sem napolnil na 2,8 bara in s 35-milimetrskimi Continentalovimi plašči Cyclocross Race doživel novo dimenzijo oprijema na zahtevnih gozdnih terenih. Za ciklokros so še kako primerni kolutne zavore Sram Rival z zaobljenimi robovi rotorjev in enostaven pogonski sklop 1×11. Prednji verižnik testnega kolesa ima 44 zob, kar je za ciklokros kar veliko, a ima zato zadnji razpon 11-42, tako da večjih težav ne povzročajo niti klanci z več kot 25-odstotnim naklonom. Na ravnini zmanjka prenosov šele pri 45 kilometrih na uro, tako da lahko na makadamu doživimo povsem cestne hitrosti. Kaj bi se šele zgodilo, če bi na obročnike nadeli 10 milimetrov ožje plašče? Verjamem, da povsem konkurenčno cestno kolo, seveda z nekoliko prelahkimi prenosi.

Kolo za vse okuse

Sedežna opora, krmilna opora in krmilo ameriškega proizvajalca ControlTech so aluminijasti in jih odlikuje dobro razmerje med kakovostjo in ceno. Obročniki Mavic Aksium Disc s svojima dvema kilogramoma niso med lažjimi, a so zagotovo vzdržljivi. Nanje je možno namestiti plašče do širine 38 milimetrov.

Speedster CX potrjuje, da je lahko meja med ciklokros in kolesi za makadamkanje tanka. V vsakem primeru pa se preizkušeno kolo z 11 prestavami bolj spogleduje s ciklokrosom, kljub nekoliko širšim, 35-milimetrskim plaščem, kar sicer ni povsem tipična širina za ciklokros kolesa, ki imajo po večini nameščene grobe plašče širine 33 milimetrov. Speedster CX je odlična izbira za kolesarje, ki želijo dve ali celo tri kolesa nadomestiti z enim samim ali pa se želijo v zimskem času kakovostno pripraviti na naslednjo kolesarsko sezono.

Scott Speedster CX bodo mnogi zamenjali za gorsko kolo, nekateri za cestnega, številni pa za kolo za makadamkanje. Upam si staviti, da ga bodo nekateri vzeli s seboj tudi le na sproščeno blatno prijateljsko turo z nagradno kavo.

Značke: Ciklokros
Ključne besede:
scott Proloco Trade
Ljudje berejo:
Morda vas zanima tudi:
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ
Najbolj brano