Se obeta najmočnejši Giro? Contador že trenira ... (video)

Se obeta najmočnejši Giro? Contador že trenira ... (video)
21.01.2013 AVTOR: D. Z.
Bradley Wiggins, Vincenzo Nibali, Ryder Hesjedal, Ivan Basso, Samuel Sanchez in morda tudi Alberto Contador! To so eni izmed zvezdnikov, ki naj bi nastopili na letošnji dirki po Italiji.

Dirka po San Luisu se je medtem že začela. Prvo, sprintersko etapo je v izjemno hitrem sprintu pričakovano dobil Mark Cavendish, ki je premagal Sacha Modola in Alessandra Petacchija. Leigh Howard je bil četrti, peti pa Peter Sagan.

Wiggins, Sanchez, Hesjedal in Basso so prihod na dirko po Italiji že potrdili. In prav vsi napovedujejo, se v Italiji ne bodo zgolj pripravljali na Tour de France, ampak, da se nameravajo resno boriti za rožnato majico. A tu je še Alberto Contador. Španec še ni prepričan, če bo na Giru nastopil. Posvetiti se želi predvsem dirki po Franciji, a nastopa na italijanski preizkušnji vseeno še ni povsem odpisal.

Program vse do sredine aprila ima sicer že povsem narejen. Po vsej verjetnosti se bo odpovedal klasikam, saj bi moral zaradi dveh dirk povsem spremeniti način treningov. Na takih dirkah pa njegova najboljša lastnost – regeneracija – ne pride do izraza. Prav zato se lahko zgodi, da bo spet na startni lista italijanske tritedenske preizkušnje.

Če bo, potem tam ne bo zgolj zato, da bi se pripravil na Tour, pravi: »Glede na ugled dirke, ne morem razmišljati o ničemer drugem kot o tem, da bi zmagal. « Torej. Želi si zmagati tako na Giru kot na Touru v eni sezoni. Zadnji, ki mu je to uspelo, je bil Marco Pantani leta 1998. Contador je to že poskusil. Leta 2011 je izjemno zahteven Giro dobil, na Touru pa mu je spodletelo. Kasneje so mu te rezultate zaradi suspenza izbrisali.

A tokrat bi lahko bilo drugače. »Letošnji Giro je boljši. Dirki bi zato lahko bili združljivi, saj je trasa Gira manj zahtevna kot tista leta 2011, ko so bile etape z več kot šest tisočimi metri nadmorske višine. Potem je tu ekipa. Če je močna, potem zapraviš manj moči. Tu je še dejstvo, da bom od začetka sezone vedel, da vozim Tour. Leta 2011 sem to spoznal 15 dni pred startom, ko so me iz ekipe prosili, če lahko dirkam. Čeprav sem bil brez prave priprave, « je še pojasnil Contador.


Takrat je imel na Touru tudi obilico smole, saj je ogromno časa izgubil zaradi padcev v prvih etapah. Tokrat bo lahko računal tudi na odlične pomočnike, saj bodo ob njem vozili kolesarji, kot so Michael Rogers, Nicolas Roche in Roman Kreuziger, ki dobro vedo, kako je treba odpeljati največje tritedenske dirke. Oglasil se je tudi Nibali, ki do zdaj najbrž ni mislil, da se bo na Giru, kjer si želi zmagati, po vsej verjetnosti spet soočil z izjemnim Contadorjem.

»Sam sem osredotočen na Giro. Slišal sem, da Conador razmišlja o Giri in Touru. Če bo prišel na Giro, potem bo to v veselje mnogih. No, mogoče ne v veselje nas, kolesarjev, « je z nasmehom na ustih priznal Nibali. Dodal je še: »Če pride, potem bo tudi zame priložnost, da ga izzovem. To bo še dodatna motivacija. « Nekateri, tudi Nibali in Contador, pa se bodo najprej spopadli na dirki po San Luisu v Argentini.

Oba pravita, da nista najbolje pripravljena, Nibali pa je kot enega izmed favoritov izpostavil Tejayja Van Garderna. Da bodo v Argentini vozil itševilni zvezdniki pove startna lista: Contador, Nibali, Van Garderen, Peter Sagan, Mark Cavendish, Joaquin Rodriguez … V nadaljevanju pa si lahko ogledate posnetek enega izmed treningov moštva Saxo Tinkoff Bank. Kot lahko vidite, so že preizkusili enega izmed vzponov in samo ugibate lahko, kdo je na vrh prišel prvi – Alberto Contador.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ