Sepp Kuss: Po Tourmaletu in po kronometru verjel v zmago

Sepp Kuss: Po Tourmaletu in po kronometru verjel v zmago
18.09.2023 AVTOR: DZ, foto: Vuelta

"Takega dirkanja nisem vajen. Vsak dan moraš biti osredotočen. Pridejo trenutki, ko moraš zares trpeti," je priznal novopečeni zmagovalec dirke po Španiji Sepp Kuss.

Sepp Kuss je tudi uradni zmagovalec dirke po Španiji. Dopolnil je izjemno zbirko zmag Jumba Visme, ki je kot prva v zgodovini dobila vse tri tritedenske dirke v isti sezoni. Poleg tega ji je to uspelo s tremi različnimi kolesarji. Italijanski Giro je dobil Primož Roglič, francoski Tour pa Jonas Vingegaard.

Zato so zadnjo etapo dirke po Španiji kolesarji odpeljali v drugačnih dresih in z odtenki vseh treh znamenitih barv - rožnate, rumene in rdeče. Dan pred koncem, potem ko so premagali še zadnjo gorsko etapo pa so se najboljši trije - Kuss, Vingegaard in Roglič - predstavili medijem in bili na voljo za vprašanja. Kaj sta Roglič in Vingegaard povedala smo že pisali. Kaj pa je povedal Sepp Kuss, ki take pozornosti do zdaj vseeno ni bil vajen?

Do rdeče majice mu je pomagal tudi Jan Tratnik, ki je bil del ubežne skupine, ko je Kuss najprej prišel do etapne zmage, kmalu zatem pa je oblekel še majico vodilnega. "V zmago sem začel verjeti po etapi do Tourmaleta in po kronometru. To je bila mnogo boljša vožnja, kot sem sploh kdaj mislil, da jo lahko odpeljem. Potem sem pridobil na samozavesti. Mislim, da je bil kronometer ključen," je priznal Kuss.

Na Tourmaletu je zaostal samo za Vingegaardom, v zaključku pa je bil zares zelo močan in poskočen. "Na Vuelto sem prišel v osnovi kot pomočnik in brez kakršnihkoli iluzij, da bi bil med najboljšimi. Situacija je postala drugačna, a všeč mi je tudi vloga pomočnika," je priznal Kuss. Po očitno vročem sestanku so se v ekipi odločili, da Američana podprejo in tako sta se v pomočnika prelevila tudia Primož Roglič in Jonas Vingegaard.

"Zdaj vem, kaj vse sta storila zame, kaj vse sta žrtvovala. Ni lahko, saj sta vendarle najboljša na svetu. Ni lahko, če si vajen zmagovati na največjih dirkah," je priznal Kuss. Kuss je tudi edini kolesar v moštvu, ki je bil prisoten pri vseh treh zmagah, saj je nastopil na vseh treh tritedenskih preizkušnjah. Na Giru se je na vzponih vozil ob Rogliču, na Touru pa ob Vingegaardu.

"Vesel sem, da sem bil del vseh treh zmag. Se pa te tri dirke zelo razlikujejo, tako da sem občutil te razlike. Lahko je reči, da se vsega navadiš, a vedno naletiš na kakšno presenečenje. Sicer pa nikoli nisem priačkoval, da bom lahko nastopal na taki ravni. Vse, kar se mi zgodi in vse kar dosežem v kolesarstvu pride na nepričakovan način. Kar je kar nekoliko smešno." Seveda se tudi Sepp Kuss na novinarski konferenci ni mogel izogniti vprašanju o dopingu. Če moštvo tako prevladuje, so to tudi logična vprašanja.

Če je Vingegaard dejal, da razume skeptike, a naj se očitki ne sprevržejo v obtožbe, je Kuss dodal: "Doping je zame nekaj nepredstavljivega. V športu se moraš sprijazniti tudi s porazi. To je del športa. Če počneš nekaj, kar ni dovoljeno, potem te je strah poraza, kar pa je ena izmed najpomembnejših stvari v športu - da se sprijazniš, da včasih nisi dovolj dober." Kuss je bil tokrat dovolj dober. Dejstvo je, da ni bil najmočnejši, a ob ekipni taktiki se je lahko veselil končne zmage.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ