Simon Yates do zmage in majice

Simon Yates do zmage in majice
08.09.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Simon Yates je dobil 14. etapo na dirki po Španiji. Obenem je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Na dirki po Španiji je za kolesarji že 14 etapa. Tudi ta je bila gorska, druga izmed serije treh zahtevnih preizkušenj. Cistierna je gostila start, vzpon na Les Praeres pa cilj. Etapa je bila dolga 171 kilometrov. Kolesarji so morali prevoziti Dva vzpona tretje in kar tri prve kategorije. Po 60 kilometrih so premagali vzpon prve kategorije. Sledil je dolg spust in dva vzpona prve kategorije z vmesnim ravninskim odsekom. Potem je bil na sporedu še Alto de la Galla de los Lobos. Govorimo o tretjekategorniku. Po spustu pa še ravninski odsek in zaključni vzpon prve kategorije. Ta je dolg 3,8 km, povprečni naklon pa znaša kar 13 %.

Do zdaj v zahtevnejših etapah glavne vloge igrali predvsem ubežniki, medtem ko so favoriti bolj ali manj pazili zgolj eden na drugega in napadali šele v zaključkih etap. Tokrat pa je bilo drugače. Jesus Herrada je s Cofidisom sicer branil rdečo majico, a jasno je bilo, da se bo tokrat poslovil od vodstva v skupnem seštevku. Kmalu je prišlo do pobega šestih kolesarjev. Skupino so sestavljali Michal Kwiatkowski, ki je še kako resno ogrožal rdečo majico, Nicolas Roche, Brent Bookwalter, Thomas De Gendt, Michael Woods in Ivan Garcia Cortina.

Privozili so si dobre štiri minute prednosti, glavnina pa je bila pozorna in pobudo pri lovljenju so prevzeli kolesarji Movistarja. Najprej sta popustila Cortina in De Gendt. Na predzadnjem vzponu 25 kilometrov pred ciljem pa je v ospredju ostal samo še Kwiatkowski. Glavnina se je tudi že krepko zmanjšala. Ogromno dela pa je pri narekovanju ritma in lovljenju opravil Vincenzo Nibali. Pet kilometrov pred ciljem se je že začel klanec. Najboljši so Kwiatkowskega hitro ujeli, takoj pa se je za napad odločil Steven Kruijswijk. Sledil mu je Alejandro Valverde. Vzpon je bil izjemno strm in le malokdo je lahko sledil tem pospeševanjem. Napadi so si sledili.

Najbolje je kazalo Quintani in Lopezu, a Yates je poskrbel, da je v zadnji kilometer skupaj vstopila manjša skupina najboljših. Odločilen napad pa je tokrat izvedel Simon Yates. Imel je največ moči in na koncu je za dve sekundi ugnal Lopeza in Valverdeja. Sledili so Pinot, Quintana, Kruijswijk, Mas, Uran, Izagirre, Aru, Gallopin, Buchmann, Haig in Carapaz. Vsi z manj kot minuto zaostanka. Yates je znova prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku in ima 20 sekund prednosti pred Valverdejem. Tretji Quintana zaostaja pet sekund več. Sledijo Lopez, Kruijswijk, Uran, Izagirre, Mas, Gallopin in Buchmann. Luka pibernik je 146., Luka Mezgec pa 150.

Značke: Dirka po Španiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ