Simon Yates junak, mladeniča zapolnila oder

Simon Yates junak, mladeniča zapolnila oder
16.09.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

20. etapo na dirki po Španiji je dobil Enric Mas prd Miguelom Lopezom. Simon Yates je ubranil rdečo majico vodilnega. Popustil je Alejandro Valverde.

20. etapa na dirki po Španiji je bila ena izmed najzahtevnejših, pa čeprav so morali kolesarji premagati vsega 97 kilometrov. Obenem so morali premagati tudi šest kategoriziranih vzponov. Poleg vzpona druge in tretje kategorije še tri klance prve kategorije in še zaključnega ekstra kategorije. Kolesarji so se ali vzpenjali ali spuščali, prave ravnine ni bilo. Escaldes Engordany v Andorri je gostil start, cilj pa prelaz Coll de la Gallina. Simon Yates je branil 1:38 prednosti pred Alejandrom Valverdejem in 1:58 pred Stevenom Kruijswijkom. A tudi Mas in Lopez sta bila zelo blizu. Etapa je vsekakor ponujala lepo priložnost za napade in spremembe.

Prvi, ki mu je napad uspel je bil Thomas De Gendt, ki je nosil majico za najboljšega na gorskih ciljih. Na spust s prvega vzpona – govorimo klancu druge kategorije Coll de Comella – ga je ujela večja skupina kolesarjev, v kateri so bili: Vincenzo Nibali, Gorka Izagirre (Bahrain Merida), Dario Cataldo, Omar Fraile (Astana), Nicolas Roche (BMC Racing Team), Rafal Majka (Bora-hansgrohe), Nelson Oliveira (Movistar Team), Amanuel Ghebreigzhaber (Dimension Data), Michael Woods (Education First-Drapac), David De La Cruz, Michal Kwiatkowski (Team Sky), Bauke Mollema (Trek-Segafredo) ter Jose in Jesus Herrada (Cofidis).

Akcije pa ni še bilo konec. Na naslednjem vzpon – prvem izmed serije treh klancev prve kategorije – so sledili novi napadi. Tudi Nairo Quintana je poskusil. Vseskozi je prihajalo do sprememb, je pa postalo hitro jasno, da si ubežniki prav veliko prednosti ne bodo mogli privoziti. 40 kilometrov pred ciljem se je ubežna skupina razbila, vse manjša pa je postajala tudi skupina okrog Simona Yatesa, za kar je poskrbela Astana. Lopez je kmalu zatem prvič napadel, medtem ko je imel Simon Yates ob sebi samo še brata Adama.

Lopezov prvi napad ni obrodil sadov, saj so ga favoriti kmalu po vrhu vzpona Baixalis ujeli. Na spustu je napadel Nairo Quintana, sledil pa mu je Lopez. Prvo zasledovalno skupino pa so 20 kilometrov pred ciljem sestavljali Valverde, Kruijswijk, Mas, Pinot, Uran, Izagirre, Buchmann, Kelderman, Majka in Brambilla. 17 kilometrov pred ciljem pa je Yates spet pokazal pravo moč. Napadel je in se skupaj z Enricom Masom še pred vrhom predzadnjega vzpona – gre za vzpon tretje kategorije Coll de la Comella – preselil do Lopeza in Quintane. Sledil je zadnji klanec.

Quintana je moral počakati na vse bolj utrujenega Valverdeja, ki ni mogel slediti niti preostalim konkurentom. Yates je tudi raje nadaljeval v enakomernem ritmu, medtem ko sta pospešila Lopez in Mas. V boju za etapno zmago, obenem pa tudi v boju za uvrstitev na oder za zmagovalce v skupnem seštevku. Kmalu je postalo jasno, da bosta zares prišla med najboljše tri, ostal jima je še boj za zmago in boj za to, kdo bo drugi in tretji v skupnem seštevku. Enric Mas je imel rahlo prednost, na koncu pa je še dobil sprint. Pri 23 letih je dobil etapo in potrdil drugo mesto v skupnem seštevku.

Drugi Lopez pa se je povzpel na končno tretje. Simon Yates je za njima zaostal za 23 sekund, a je zgolj potrdil premoč na letošnji dirki. Sledili so Pinot, Uran, Kelderman, Kruijswijk, De la Cruz, Quintana in Valverde, ki je zaostal za dobre tri minute. Skupni vrstni red je naslednji. Yates bo dirko po Španiji dobil. Na drugem mestu jo bo končal Enric Mas, tretji pa bo še drugič zapored Miguel Angel Lopez, ki je letos na odru končal že italijanski Giro. Sledijo Steven Kruijswijk – prvi Nizozemec, ki bo med prvimi petimi končal vse tri tritedenske dirke – Alejandro Valverde, Thibaut Pinot, Rigoberto Uran, Ion Izagirre in Wilco Kelderman. Luka Mezgec je 141., Luka Pibernik pa 143. Dirka se bo končala jutri v Madridu.

Značke: Dirka po Španiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ