Simon Yates z naskokom najboljši

Simon Yates z naskokom najboljši
20.05.2018 AVTOR: D. Z.
Simon Yates je konkurentom odgovoril s tretjo etapno zmago. Zdaj je vodstvo povečal na več kot dve minuti.

Tolmezzo je gostil start 15. etape in Sappada cilj. Vmes pa so morali kolesarji premagati zahtevno, 176 kilometrov dolgo pot.

Kolesarji so morali premagati vzpon tretje kategorije in potem tri vzpone druge kategorije. Seveda so se morali za konec podati še na Sappado. Kolesarji so tako za dan okusili Dolomite, čeprav brez tistih najbolj poznanih vzponov, ki smo jih sicer vajeni. Tokrat so se podali na klance Mauria, Tre Croci, Sant ’ Antonio in Costalissoio.

Prvi vzpon je bil že po 48 kilometrih. Na vrh naslednjega (Tre Croci) so kolesarji prišli po 110 kilometrih dirkanja. Sledil je spust in serija treh vzponov, vključno z zaključnim. Takoj je prišlo do številnih napadov in šele po 70 kilometrih dirkanja se je v ospredju izoblikovala skupina 25 ubežnikov. Privozili so si dobre tri minute prednosti, ki pa ga je glavnina že na Tre Croci zmanjšala na vsega dobro minuto.

V ospredju so kmalu ostali samo še Ciccone, Quintana, Denz, Visconti in Cherel. V glavnini je vse imela pod nadzorom ekipa Mitchelton Scott, ki je branila rožnato majico Simona Yatesa. Potem pa so ritem pričeli narekovati kolesarji Sunweba in popustil je Fabio Aru, ki se je tako lahko poslovil od boja za visoka mesta v skupnem seštevku. Na predzadnjem vzponu Colstalissoio se je v težavah hitro znašel tudi Chris Froome. Skupina z rožnato majico je ujela še zadnjega ubežnika Denza. 18 kilometrov pred ciljem pa je pobudo prevzel kar vodilni Yates.

Takoj je napadel, slediti pa mu ni mogel nihče več. Na vrhu vzpona je imel 25 sekund prednosti pred prvimi zasledovalci. Sledil je krajši spust in zaključni vzpon. Tu je prednost še povečal, saj se v ozadju nikakor niso mogli organizirati in s skupnimi močmi loviti trenutno najmočnejšega kolesarja na vzponih. Največ dela je na zadnjem vzponu opravil prav Dumoulin, medtem ko je štiri kilometre pred ciljem napadel Richard Carapaz. Yatesa pa nihče več ni uspel ujeti. Veselil se je zaslužene in prepričljive zmage.

41 sekund za njim so črto prečkali Lopez, Dumoulin, Pozzovivo, Carapaz in Pinot. Vsi z istim časom. Sledila je skupina desetih kolesarjev z zaostanom 1:20. Potem pa Froome in Poels, ki sta izgubila še dodatnih 12 sekund. Najboljši Slovenec je bil Matej Mohorič. Skupaj z Domnom Novakom sta dolgo vozila ob kapetanu Pozzovivu. V skupnem seštevku ima zdaj Yates pred dnevom premora prepričljivih 2:11 prednosti pred Dumoulinom in 2:28 pred Pozzovivom. Sledijo Pinot, Lopez, Carapaz, Froome, Bennett, Bilbao, Konrad, Dennis, O’Connor, Oomen, Betancur …

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ