Sneg na Giru: V torek brez Gavie, Mortirolo ostaja

Sneg na Giru: V torek brez Gavie, Mortirolo ostaja
25.05.2019 AVTOR: DZ, vir: RCS Sport

V torek bi morala biti na dirki po Italiji kraljevska etapa čez Gavio in Mortorilo. Zaradi obilice sneženja pa so organizatorji morali spremeniti traso.

Že dlje časa se govori o tem, se lokalni prebivalci borijo z naravo in trdo delajo, da bi naredili prelaz Gavia prevozen vsaj za karavano dirke po Italiji. Snega je ogromno, veliko ga je še dodatno zasnežilo v preteklih dneh. Cesta naj bi bila očiščena, a obstaja nevarnost snežnih plazov.

"Rad bi se zahvalil občinam Sondrio in Brescii in vsem, ki so delali na tem, da bi ohranili prvotno traso. Odločitev smo sprejeli že nocoj, samo zato, da bodo imeli vsi dovolj časa za spremembe. Vreme se bo še poslabšalo, zato obstaja nevarnost plazov in poledenelega cestišča," je v uradni izjavi za javnost dejal direktor dirke po Italiji Mauro Vegni.

Gavia bi bila z 2618 metri nadmorske višine tudi najvišja točka letošnje dirke, zdaj bo to Manghen (2047 m) v 20. etapi. Torkova etapa bo dolga 194 kilometrov. Glavni klanec pa ostaja Mortirolo. Veliko se je govorilo, da bi organizatorji lahko kolesarje kar dvakrat popeljali čez Mortirolo, vendar pa je to možnost Vegni zavrnil: "To bi naredilo etapo krepko predolgo. Menimo, da je naša izbira nadomestnih vzponov boljša kot bi bila možnost, da bi dvakrat šli na Mortirolo."

Kakšna pa je trasa? Vse skupaj se bo začelo v Loverju in kolesarji se bodo takoj podali na prelaz Presolana. Sledil bo Croce di Salven in po 79 kilometrih dirkanja vzpon tretje kategorije na Cevo. Sledil bo spust in vzpenjanje do Aprice. Potem pa prihod v Mazzo di Valtellina. Tam se bo začel Mortirolo. Govorimo o 11,9 km doglem klancu z 10,9-odstotnim povprečnim naklonom. Po spustu bo sledil še vzpon do cilja v Ponte di Legnu. Kolesarji bodo tudi brez Gavie morali premagati okrog 4800 metrov nadmorske višine.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ