Sneg, neorganizirani Italijani in znova veličastna zmaga Pogačarja

Sneg, neorganizirani Italijani in znova veličastna zmaga Pogačarja
21.05.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tadej Pogačar je veliki junak z mrazom, snegom in še čem zaznamovane 16. etape na dirki po Italiji.

Pravi kaos. Ni besed, ki bi opisale vse, kar se je danes dogajalo na dirki po Italiji. Na sporedu je bila 16. etapa. Prva po zadnjem dnevu počitka, ki so ga kolesarji preživeli v Livignu. Prav tu bi se morala začeti tudi današnja etapa, a po deževni noči in jutri, je okrog 10. ure dopoldne pričelo močno snežiti.

Kolesarji so se strinjali, da v takem vreenu preprosto ne morejo prečkati prelaza Umbrail na več kot 2500 metrih nadmorske višine. Organizatorji so najprej vztrajali, potem oklevali. Nazadnje so se morali sprijazniti, da morajo traso spremeniti. Skrajšati. Namesto, da bi kolesarji šli prek prelaza Trepalle in Eira v Bormio, so jih z avti in kombiji prepeljali skozi predori v Švico in tako se je dirka lahko ob 14:30 začela. Start je gostil Laas, cilj pa je bil kot predvideno na Santa Cristina nad Val Gardeno, povsem v bližini smukaške proge Saslong. Etapa je bila tako dolga 119 kilometrov.

Takoj po startu je prišlo do napadov. Izoblikovala se je tudi ubežna skupina, a glavnina ni mirovala. Na koncu je v ospredju ostal samo še Julian Alaphilippe, v vse manjši skupini z najboljšimi pa so ritem narekovali predvsem kolesarji Movistarja, ki so tako naredili veliko uslugo moštvu UAE in Tadeju Pogačarju. Alaphilippa je najprej ujela skupinica Scaroni, Costiou in Pellizzari. A to je bilo že blizu cilja, tako da je v ozadju pobudo prevzel Rafal Majka. Sledila je zaključna dva kilometra dolga “špica” z več kot 11-odstotnim povprečnim naklonom.

Pellizarri je bil izmed skupine v ospredju najmočnejši, a iz ozadja je že prihajal tudi Pogačar. Napadel je 1,4 km pred ciljem in sedemsto metrov kasneje je Italijana tudi prehitel. Pogačar se je veselil pete etapne zmage na tej dirki. Pellizarri je bil drugi, ki je še uspel prečkati ciljno črto pred tretjim Danielom Martinezom, ki je v skupnem seštevku napredoval na drugo mesto, saj je nekoliko popustil Thomas. Za Martinezom so sledili Scaroni, Tiberi, Arensman, Caruso, Storer, Costiou … O’Connor in Thomas sta zaostala za 49 sekund. Pogačar ima zdaj v skupnem seštevku že 7:18 prednosti pred Martinezom in 7:40 pred Thomasom. Sledijo O’Connor, Tiberi, Arensman, Bardet, Zana, Rubio, Hirt …

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ