Šok terapija

Šok terapija
03.08.2006 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Naziv športni mišični stimulator se sliši tako dobro, da je težko verjeti, da obstaja kvaliteten izdelek, ki omogoča treniranje... brez vadbe. Compex stimulator je prenosna naprava, ki stimulira mišična vlakna v konstano krčenje izbranih mišičnih skupin b
Vadbo s Compexom dosežemo s pošiljanjem električnih impulzov, ki »prožijo gibalne potenciale nevronov v motoričnih živcih«. Je možno, da s pomočjo pravilno postavljenih senzorjev in »navijanjem« gumbov na konzoli izboljšamo mišično moč in sposobnosti? Predstavlja stimulator Compex rešitev za lene kolesarje?

Odločili smo se, da preizkusimo to reč, in sicer pri obremenitvi, kjer se »krešejo iskre«. V kompletu, ki smo ga dobili v test, je bilo vse potrebno: kontrolna konzola, štirje vodilni kabli, polnilec baterij, osem elektrod in program treninga, ki ga je mogoče prilagajati osebnim potrebam.

Prebiranje navodil uporabe je zoprno, a v primeru Compexa nujno opravilo. Nepravilna uporaba stimulatorja je izguba časa, stimuliranje mišic brez poznavanja varnostih faktorjev pa zna biti nevarno. Navodila naštevajo nič manj kot 15 (!) »nezdravih« dejavnikov: Compexa ne smemo uporabljati, če imamo epilepsijo, srčni spodbujevalnik, če smo bili pred kratkim operirani, noseči, če imamo kakršno koli napako v srčni mišici... Compex mišični stimulator lahko uporabljajo samo ljudje, ki so »fit«.

(Vem, da so varnostni napotki napisani »tipično ameriško« − proizvajalec se želi zaščititi pred strankami, ki bi stimulator izkoristile za »visoko inteligentne« tožbe; npr. kak »znanstvenik« si bo elektrode montiral na »vejico« in pričakoval nepopisne užitke... op. Z. B.)

Mišični stimulator Compex poganjajo »rechargeable« baterije. Pred uporabo jih je potrebno napolniti. Sami smo jih polnili po vsaki uporabi. Ob polnih baterijah v aparat priključimo različno obarvane kable elektrod. Da bi lahko ocenjevali kvaliteto izdelka, smo jih namestili na mišice na nogah (Mountain bike(!) action testna ekipa, op. Z. B.), lahko pa bi jih na roke, ramena, trebušne mišice ali spodnji del hrbtnih. Navodila za uporabo natančno določajo mesta, kamor nalepimo elektrode, glede na mišično skupino, ki jo želimo krepiti. Napačno postavljene ne predstavljajo nevarnosti za zdravje, le vadba je manj kvalitetna.

Baterije polne, elektrode na pravih mestih, kabli priključeni, sedimo... čas za akcijo! Compex nudi možnost izbire med štirimi programi: vzdržljivost, moč, eksplozivna moč in odpornost. Za začetek smo se odločili za vzdržljivostno vadbo. Program nas, pred pritiskom gumba »start«, popelje skozi tri stopnje: nastaviti moramo podatek o tem, katero mišično skupino bomo vadili, želimo ogrevanje ali ne in jakostno stopnjo obremenitve – izbiramo med petimi (v našem primeru je bila »safety« jakost: 3).

Gumb start!!!

Mišice začnejo v trenutku poskakovati. Izventelesna izkušnja, ki ji še niste bili priča in je sigurno nekaj boljšega, kar boste doživeli v življenju! Predstavljajte si: sedite na stolu in opazujete (čutite) krčenje mišic v enaki obliki kot če bi na kolesu vozili v klanec.

V prvi sekundi je mišica »bulasto« napeta, že v naslednjem trenutku pa pade v relaksirano obliko. Vse se dogaja »samo od sebe«, brez volje naših možganov. Pred povečanjem intenzitete nas senzor vedno opozori s piskom.

Vzdržljivostni program smo »žgali« cca. 45 minut in na koncu je bil občutek v mišicah neverjetno sproščujoč, topel in lep. Bistveno lepši kot po dvigovanju uteži, kjer trpita, poleg mišičnih vlaken, kardiovaskularni del telesa in »glava«. Kljub temu, da ni bila »naša volja« tista, ki je mišicam narekovala stiskanje, je bil trening kvalitetnejši od »bildanja«. (»Dizanje tegova« je oblika dopolnilne vadbe za napredek v kolesarjenju. Enako funkcijo predstavlja Compex mišični stimulator – odlično dopolnilo treningu in ne njegovo osnovo. Z njim izboljšujemo lastnosti mišičnih skupin, jih hitreje regeneriramo ali pa treniramo v primerih, ko vadba brez Compexa ne bi bila mogoča – ko smo npr. poškodovani).

Z našega prvega »srečanja« s Compexom smo se vrnili tako zadovoljni, da bomo s to obliko treniranja nadaljevali. Sproti vas bomo obveščali o našem napredku in tehnološkem napredku izdelka, ki se imenuje Compex športni mišični stimulator.


Compex Mi-sport 500

Do konca meseca avgusta v butiku posebna cena: 189.900,00 SIT


 
Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ