Sončni Neapelj dobrodošla sprememba za premočeni peloton

Sončni Neapelj dobrodošla sprememba za premočeni peloton
11.05.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Mads Pedersen je dobil razburljivo etapo v Neaplju, ki je tokrat minila skoraj brez padcev. Ubežnika sta bila ujeta šele 200 metrov pred ciljem. Roglič menjal kolo, a ni zaostal.

Glavna zgodba dneva je bila poškodba Remca Evenepoela. Iz tabora Belgijca so poročali o hematomu na hrbtu, odrgninah na desni strani in rahlo otečenem desnem kolku, boli ga tudi križ. Vseeno se je Belgijec dobre volje pojavil na štartni črti, pokazal svoje znanje z nogometno žogo, predvsem pa zatrdil, da bo preživel današnjo etapo.

Imel je srečo, da je peloton tokrat pozdravilo sonce, topel in suh dan je prijal vsem v glavnini. Čakali so jih krogi v Neaplju in okolici, kjer je bilo vse v barvah Napolija, ki je po letu 1990 spet osvojil naslov italijanskega nogometnega prvaka.

Na Giru pa je bilo vse v znamenju ubežnikov, Alessandro de Marchi in Simon Clarke sta se na zadnjem vzponu znebila ostalih kolesarjev in sama nadaljevala proti cilju. Še 20 kilometrov do konca sta imela skoraj dve minuti naskoka, a je pihal veter v prsa, zaradi česar jima je bilo še težje. Po drugi strani pa jima je šlo na roko dejstvo, da tudi v pelotonu pravega organiziranega lova na njiju ni bilo.

Roglič med avtomobili v glavnino, za Thomasa je poskrbela ekipa

Dramatično je bilo v ozadju, najprej je imel Primož Roglič težave s kolesom, a ga je hitro zamenjal in nato med avti brez težav nazaj ujel glavnino. Za njim je imel težave na enem od cestnih otočkov še Geraint Thomas, ko je skočil čez njega, se mu je snela veriga in zaostal je za glavnino.

Počakali so ga štirje kolesarji Ineosa, ki pa niso mogli uporabiti avtomobilov, saj je kopica kolesarjev odpadla od glavnine in se je naredila velika luknja med avtomobili in začeljem skupine z rožnato majico. Ineos je moral garati, a je do zadnjih kilometrov Thomasa varno spravil v zavetje pelotona.

Še znotraj zadnjega kilometra je izgledalo, da bosta De Marchi in Clarke zdržala do cilja, a sta nato 500 metrov pred ciljem začela taktizirati in 300 metrov kasneje je glavnina pridrvela mimo. V šprintu zapletov tokrat ni bilo, prvi ga je odprl Fernando Gaviria, iz njegovega zavetrja je prišel Mads Pedersen in po dveh uvrstitvah na zmagovalni oder je Danec prišel še do tako željene etapne zmage.

Jutri prva priložnost za napad na Evenepoela

Drugi je bil Jonathan Milan, tretji pa Kaden Groves. Jutri je pred kolesarji prva gorska etapa dirke, povzpeli se bodo na 2123 metrov visoki Gran Sasso, ki je v zadnjih štirih kilometrih zelo strm, tam bo priložnost za napad, če se bo kdo od favoritov dobro počutil. Svoje lahko naredi še vreme, napovedujejo od 3 do 7 stopinj Celzija na cilju, če bo v dolini deževalo, pa bomo zelo verjetno na cilju videli snežinke.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ