Šov na Blockhausu je pokazal razmerje moči pri vrhu skupnega seštevka

Šov na Blockhausu je pokazal razmerje moči pri vrhu skupnega seštevka
15.05.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Pričakovali smo, da bo ciljni vzpon 9. etape na zelo zahtevni Blockhaus premešal štrene in pokazal, kdo se res lahko bori za skupno zmago. Največji poraženec dneva je Simon Yates, zmagovalec etape Jai Hindley, rožnato pa še vedno nosi Juanpe Lopez.

Deveta etapa rožnate pentlje je bila peklenska, kolesarji pa se tokrat niti malo niso držali nazaj. Od štarta je bil tempo zelo visok, ubežnikom več kot dobrih pet minut naskoka glavnina ni pustila in jasno je bilo, da se danes ne bodo borili za zmago, čeprav je bila spredaj močna skupina dobrih hribolazcev.

Tempo je v glavnini narasel že na predzadnjem vzponu na Passo Lanciano, kjer je bil naklon višji od desetih odstotkov. Ineos je preizkušal moč tekmecev, za nekaj trenutkov je celo popustil Mikel Landa, a vseeno kmalu ujel stik z glavnino. Ob koncu spusta, tik pred začetkom vzpona na Blockhaus so bili ubežniki že na dosegu roke, Ineos je poganjal glavnino proti ciljni črti in dirkanje se je začelo zares.

Poškodba kolena Simona Yatesa je bila očitno prehuda

Najprej so se sanje razblinile Giuliu Cicconeju, ki je doma prav iz bližine Blockhausa, a tokrat mogočni gori ni bil kos. Šok pa je sledil že nekaj kilometrov kasneje, ko je popustil Simon Yates, na papirju glavni konkurent Richarda Carapaza za rožnato majico. Yates je padel v etapi s ciljem na Etni, od takrat pa ga mučijo bolečine v kolenu, ki so bile danes očitno prehude.

Richie Porte je narekoval hud tempo na čelu dirke in tekmeci so počasi odpadali, Richard Carapaz pa je deloval zelo močno. Olimpijski prvak je napadel slabih pet kilometrov pred koncem in z njim sta takoj skočila Landa in Romain Bardet, ki se je danes izkazal z izjemno predstavo.

Vsi trije v ospredju so se izmenjevali pri napadanju, a nihče ni bil dovolj močan, da bi zlomil tekmece. Tik za njimi so bili še Domenico Pozzovivo, Jai Hindley in Joao Almeida, ki je vlekel zasledovalno skupino in vsa šesterica je skupaj vstopila v zadnjih 500 metrov.

V zadnjem desnem ovinku je Hindley ubral najboljšo linijo in si pridobil nekaj metrov naskoka, Carapaz in Bardet pa sta šprintala za njim. Zdelo se je, da ga bosta prehitela, a je bil Avstralec trdoživ in je zdržal do ciljne črte za veliko zmago, največjo svoje kariere. Bardet je bil drugi, tretji pa Carapaz.

Juanpe Lopez z zadnjimi močmi zadržal skupno vodstvo

Vse pohvale za borbeno predstavo si zasluži nosilec rožnate majice Juan Pedro Lopez. Španec se je držal najboljših do polovice Blockhausa, a tudi ko je izgubil stik, se ni predal. Grizel je in grizel, pred Joaom Almeido je imel pred etapo slabi dve minuti naskoka in z zadnjimi močmi je Lopez na ciljni črti ohranil 12 sekund prednosti, tako da bo tudi drugi prosti dan začel v rožnati majici najboljšega na Giru.

V skupnem seštevku je zdaj razmerje moči bolj jasno, boj za zmago pa še povsem odprt. Landa in Bardet sta delovala izvrstno, ne smemo pozabiti niti na Almeido in Hindleyja, a vloga prvega favorita še vedno pripada Carapazu. Danes smo spet spremljali prevlado Ineosa kot v najboljših časih in če bo njihova forma zdržala do cilja v Veroni, bo Ekvadorec tam še drugič stopil na najvišjo stopničko v skupnem seštevku.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ