SP v ciklokrosu: Kot najmlajši v zgodovini do naslova prvaka! Konec šestletne prevlade Vosove

SP v ciklokrosu: Kot najmlajši v zgodovini do naslova prvaka! Konec šestletne prevlade Vosove
01.02.2015 AVTOR: D. Z.
Na Češkem se je z moško člansko preizkušnjo končalo svetovno prvenstvo v ciklokrosu. Zmagovalec pa najmlajši kolesar v zgodovini! Marianne Vos po šestih letih brez zlate medalje.

Rezultati, člani
1. Mathieu van der Poel (Niz) 1:09:12
2. Wout Van Aert (Bel) 0:15
3. Lars van der Haar (Niz) 0:17
4. Kevin Pauwels (Bel) 1:06
5. Klaas Vantornout (Bel) 1:12
6. Tom Meeusen (Bel) 1:17
7. Gianni Vermeersch (Bel) 2:26
8. Marcel Meisen (Nem) 2:37
9. Philipp Walsleben (Nem) 2:43
10. Marco Aurelio Fontana (Ita) 2:54

Rezultati, članice
1. Pauline Ferrand Prevot (Fra) 49:10
2. Sanne Cant (Bel) 0:01
3. Marianne Vos (Niz) 0:15
4. Nikki Harris (VB) 0:21
5. Katerina Nash (Češ) 0:36
6. Lucie Chainel-Lefevre (Fra) 0:56
7. Helen Wyman (VB) 1:21
8. Ellen Van Loy (Bel) 1:35
9. Christine Majerus (Luks) 1:54
10. Sophie De Boer (Niz) 1:56

Rezultati, mlajši člani
1. Michael Vanthourenhout (Bel) 49:55
2. Laurens Sweeck (Bel) 0:10
3. Stan Godrie (Niz) 0:14
4. Clement Venturini (Fra) 0:24
5. Joris Nieuwenhuis (Niz) 0:31
6. Toon Aerts (Bel) 0:45
7. Jakub Skala (Češ) 1:06
8. Diether Sweeck (Bel) 1:14
9. Quinten Hermans (Bel)
10. Gioele Bertolini (Ita)

Mathieu van der Poel. Nizozemec je pri zgolj 21 letih postal svetovni prvak med elito. In, kako je prišel do tega? Van der Poel je že v prvem krogu pričel narekovati ritem. Eden izmed večjih konkurentov Van Aert, ki je ravno tako predstavnik mlade generacije kolesarjev in bi tudi lahko nastopal v kategoriji do 23 let, se je vseskozi ukvarjal s težavami s kolesom, predvsem z verigo. In po koncu drugega kroga je van der Poel že vozil povsem sam v ospredju, z okrog 20 sekundami prednosti pred prvimi zasledovalci.

»Psihično je bila dirka zelo težka. Prednost, ki sem jo imel, sploh ni bila velika. Vseskozi okrog 10 sekund. Težko je bilo, vendar pa sem bil samozavesten, « je po dirki priznal Van der Poel. Prvo zasledovalno skupino so sestavljali Pauwels, Van der Haar, Tom Meeusen in Klaas Vantornout. V tretjem krogu se jim je kljub težavam uspel pridružiti še Van Aert, ki pa je takoj zatem grdo padel in spet zaostal. A vseeno je preostale spet uspel ujeti. Ta skupina se je razbila ob napadu Van der Haarja.

Slediti mu ni mogel nihče več, za mladeničem in reprezentančnim kolegom, ki je bil v vodstvu pa je zaostajal za 12 sekund. Pauwels je zaostajal za 16 sekund, nesrečni Van Aert pa se je prebil na četrto mesto. Zaostajal je za 35 sekund. »Skozi celotno dirko sem nekako dvomil v uspeh. Vse dokler se nisem v zadnjem krogu spuščal proti cilju. Takrat mi je postalo jasno. Vsaj petkrat sem pomislil, da bi jih počakal, vendar sem vseeno vztrajal, « je pojasnjeval presrečni Van der Poel. In imel je razlog za pomisleke.

V šestem krogu se mu je Van der Haar približal na vsega sedem sekund. A to je bilo tudi vse. Dva kroga do cilja je bila ta razlika deset sekund, v boju za tretje mesto pa je Van Aert uspel ujeti Pauwelsa. Ob vstopu v zadnji krog je imel Van der Poel še 11 sekund prednosti pred van der Haarjem in 21 pred Van Aertom, ki se je postopoma vračal, a se je spet znašel v težavah, saj mu je počila guma. Vseeno pa je povsem v zaključku uspel prehiteti van der Haarja in tako je v sprintu osvojil srebrno medaljo. Ob tem je bil zelo jezen: »Nisem dobil boja za srebro, izgubil sem zlato. «  Z neverjetno predstavo, ki ji je bil kos samo Van der Poel.

Oba fanta sta mlajša od 23 let in bi tako lahko nastopala med mlajšimi člani, vendar sta se odločila, da se kljub mladosti udarita z najboljšimi. Očitno prihaja na ciklokrosov prestol mlada generacija kolesarjev. Tudi tretji ima komaj 23 let. Zares najmlajši oder do zdaj. »To je bila najboljša izbira mojega življenja. To je nekaj povsem drugega. Nisem dovolj samozavesten, da bi že zdaj rekel, kaj mi bo to pomenilo v naslednji sezoni, vendar pa bo vožnja v mavrični majici nekaj neverjetnega, « je odločitev, da vozi med člani in osvojitev zlate medalje komentiral Van der Poel. Nizozemci so tako dobili veliki dvoboj z Belgijci, saj so zasedli prvo in tretje mesto. Belgijci pa drugo, četrto, peto in sedmo.

Članice
Vosova tretja, Prevotova najboljša na cesti in v ciklokrosu
Ženska članska preizkušnja v ciklokrosu je bila nadvse zanimiva. Ravno tako pa se je zmage veselila mlada, komaj 22-letna Pauline Ferrand Prevot, ki je v napetem sprintu ugnala Sanne Cant. Prevotova je tako dopolnila uspeh s cestne dirke na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu v Ponferradi. Sedemkratna svetovna prvakinja - nepremagana je bila v zadnjih šestih letih - Marianne Vos je sicer branila naslov, vendar pa se je v zadnjem času ukvarjala s poškodbo, tako da so tekmice vedele, da je ranljiva.


Kmalu po startu je iz igre zaradi padca izpadla Italijanka Eva Lechner. V zadnjem krogu je imela Cantova rahlo prednost pred Prevotovo in jo je na najtežjem vzponu še napadala. Vendar pa se Francozinja ni dala. In tako smo videli sprint. Prevotova pa je postala svetovna prvakinja. »Za mano je fanstastična dirka. Sem zelo vesela, te zmage nisem pričakovala. Za mano je odlično leto. To je že drugi naslov prvakinje v nekaj mesecih, « je priznala 22-letna Francozinja. Cantova se je morala zadovoljiti z drugim mestom. Po prihodu v cilj pa ni bila ravno zadovoljna: »Pred startom bi bila s tem dosežkom zadovoljna, vendar pa me glede na razplet to zelo boli. « Vosova pa je po šestih letih zlatih medalj tokrat osvojila bornasto.

 

Članska dirka, moški:
 

Značke: Ciklokros, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ