SP: Van Der Poel preprosto neustavljiv

SP: Van Der Poel preprosto neustavljiv
04.02.2019 AVTOR: DZ

Kdo drug bi sploh lahko postal svetovni prvak v ciklokrosu? Mathieu van der Poel je letos skorajda nepremagljiv in zdaj je postal še svetovni prvak.

Bogense na Danskem je prizorišče letošnjega svetovnega prvenstva v ciklokrosu. Pri ženskah je Belgijka ugnala štiri Nizozemke, pri moških pa ravno obratno. Nizozemec je ugnal štiri Belgijce. Pričakovano je do naslova svetovnega prvaka med člani prišel Mathieu van der Poel, ki je v letošnji sezoni v ciklokrosu skorajda nepremagljiv in mnogi so mu že očitali, da je naredil ciklokros dolgočasen. Van der Poel pa odgovarja na najboljši možni način. Z zmagami. Sicer aktualni evropski prvak je na mavrično majico čakal tri leta. Naslov prvaka je branil Belgijec Wout Van Aert. Kolesarji so morali premagati 12 krogov po 2,6 km.

Na startu je bilo 58 kolesarjev. V nasprotju z večino dirko v letošnj isezoni Van der Poel tokrat ni mogel narediti razlike že takoj v prvih minutah dirkanja, saj sta napadala predvsem Van Aert in Aerts. Po treh krogih je bilo v igri za zmago še osem kolesarjev. Potem pa je tehnično zahtevnejši odsek Van der Poels znal izkoristiti. Odpeljal ga je odlično, ostali pa so se ukvarjali z različnimi težavami. En celoten naslednji krog je Van Aert potreboval, da je ujel van der Poela. S tem pa je porabil tudi veliko moči. V petem krogu pa je Van der Poels na istem odseku spet odpeljal brezhibno. Van Aert je zaostal in vsega je bilo konec.

Do cilja je le še povečeval prednost in se na koncu veselil zmage s 16 sekundami prednosti. »Ob prečkanju ciljne črte sem si zares oddahnil. Zame je to bila zelo dolga dirka. Končno se mi je vse izšlo. Do zdaj je za mano izjemna sezona, tako da sem bil zelo samozavesten danes. Vseeno pa gre za svetovno prvenstvo. Vedno ga je težko dobiti. Vesel sem, da lahko spet nosim majico, predolgo sem jo čakal,« je dejal Van der Poel, ki je svetovni prvak postal leta 2015. Potem je bil še drugi leta 2017 in tretji leta 2018. V boju za drugo mesto je srebrno medaljo osvojil svetovni prvak v zadnjih treh letih Van Aert, ki je moral na koncu opraviti s tretjim Toonom Aertsom. Četrti in še zadnji, ki je za zmagovalcem zaostal za manj kot minuto je bil Michael Vanthourenhout. Tudi on Belgijec.

Značke: Ciklokros
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ