Španska "La Roja": Kratka, a ekstremno zahtevna etapa

Španska "La Roja": Kratka, a ekstremno zahtevna etapa
31.08.2019 AVTOR: DZ, vir: La Vuelta

Na dirki po Španiji so kolesarji v Pirenejih. V mnogim poznani Andorri in okolici. Vsega 94 kilometrov dolga etapa, a izjemno zahtevna. Z dodatkom makadama.

9. etapa: Andorra la Vella - Crtals d'Encamp, 94,4 km
Blizu, a tako zelo daleč bo ponedeljkov prvi dan premora na dirki po Španiji. V ponedeljek si ga bodo vsekakor vsi zaslužili. A najprej še izjemno zahtevna gorska etapa, pa čeprav bo dolga vsega slabih 95 kilometrov. Andorra La Vella bo gostila start, cilj pa Cortals d'Encamp. Kolesarji bodo morali premagati pet kategoriziranih vzponov, vključno s ciljnim prve kategorije.

Takoj po startu se bodo podali na vzpon prve kategorije Coll d'Ordino. Tu se bodo prvič približali magični meji dva tisoč metrov nadmorske višine. Sledil bo več kot 25 kilometrov dolg spust do vznožja najtežjega klanca v etapi. Kolesarji bodo v 12,2 km premagali dobrih tisoč metrov nadmorske višine in se spet zelo približali meji dva tisoč metrov.

Gre za zelo neenakomeren vzpon z 8,3-odstotnim povprečnim naklonom. Lani se je tu končala zadnja gorska etapa, v kateri je Simon Yates potrdil končno zmago. Ko bodo kolesarji po skoraj 57 kilometrih dirkanja premagali najtežji klanec, jih bo čakal spust in potem serija treh vzponov – vsi so v povprečju strmejši od osmih odstotkov – vse do cilja.

Začelo se bo po 72 kilometrih dirkanja. Najprej vzpon na Alto de la Comella. Po krajšem spustu pa že naslednji klanec. Skoraj pet kilometrov dolg Alto de Engolasters. Ko bodo kolesarji prišli na vrh tega klanca, bo sledil štiri kilometre dolg ravninski, a makadamski odsek. Potem pa še zaključni klanec. Takoj po makadamskem odseku bo najstrmejši del tega, sicer 5,7 km dolgega klanca.

Skoraj 12-odstotni naklon je na začetku. Prva dva kilometra sta najstrmejša. Potem je naklon vse manjši. Vsekakor bo to ena izmed ključnih etap. Prav na koncu bodo kolesarji tudi prečkali mejo dva tisoč metrov. Ker je etapa kratka, se bo začela šele ob 14:54. Na cilj pa naj bi najboljši prišli okrog 17:35. Tu kolesarji ne bodo hranili moči, saj bo naslednji dan na sporedu prvi dan počitka. Potem pa že edina posamična vožnja na čas.

Dirka po Španiji, vzponi v 9. etapi
Coll d'Ordino (nadmorska višina 1985 m): na 17 km, dolžina 8,9 km, povprečni naklon 5 %, 1. kategorija
Coll de la Gallina (nadmorska višina 1910 m): na 56,6 km, dolžina 12,2 km, povprečni naklon 8,3 %, ekstra kategorija
Alto de la Comella (nadmorska višina 1350 m): na 76,4 km, dolžina 4,2 km, povprečni naklon 8,6 %, 2. kategorija
Alto de Engolasters (nadmorska višina 1640 m): na 83,3 km, dolžina 4,8 km, povprečni naklon 8,1 %, 2. kategorija
Alto Els Cortals d'Encamp (nadmorska višina 2095 m): na 94,4 km, dolžina 5,7 km, povprečni naklon 8,3 %, 1. kategorija
Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ