Španska "La Roja": Nedeljski pekel s štirimi klanci

Španska "La Roja": Nedeljski pekel s štirimi klanci
07.09.2019 AVTOR: DZ, vir: Vuelta

Pred kolesarji na dirki po Španiji je nova zahtevna preizkušnja s štirimi vzponi prve kategorije. Obeta se zahtevna nedelja s Primožem Rogličem v rdeči majici, Tadejem Pogačarjem pa v beli.

Dirka po Španiji, 15. etapa: Tineo - Santuario del Acebo, 154,4 km (gorska etapa s ciljnim vzponom)
Dirka po Španiji se nadaljuje s 15. etapo. Nedeljska etapa bo vsekakor posebna, saj je pred kolesarji težek dan. Premagati bodo morali štiri vzpone prve kategorije, vključno z zaključnim. Tineo bo gostil start, cilj pa Santuario del Acebo. Prvih 21 kilometrov bo ravninskih, cesta pa se bo le rahlo vzpenjala.

Potem pa bo karavana prišla v kraj Cangas del Narcea in kolesarji se bodo že zapeljali na ciljni klanec. Gre za prelaz Puerto del Acebo. Tokrat se ne bodo podali povsem na vrh, kjer bo cilj, ampak bodo na 980 metrih nadmorske višine zavili v dolino. Po drugi strani do Cangasa del Narceje. Sledilo bo 20 kilometrov dolgo rahlo vzpenjanje do Moala.

Tu bo se bo začel drugi klanec dneva Puerto del Connio. S 1315 metri nadmorske višine bo to tudi najvišja točka dneva. Dosegli jo bodo po skoraj 12 kilometrih vzpenjanja na vzponu s 6,2-odstotnim povprečnim naklonom. Po 73 kilometrih dirkanja bo sledil spust in po krajšem razgibanem delu nov vzpon. Tokrat Puerto del Pozo de las Mujeres Muertas.

Vzpon je dolg 11,3 km, povprečni naklon pa je 6,8-odstoten. Kolesarji bodo vrh prečkali po prevoženih 114,3 km. Sledil bo najprej strm spust, potem pa še dolgo spuščanje vse do vrnitve v kraj Cangas del Narcea. Po dobrih 143 kilometrih dirkanja pa še zaključni vzpon na Santuario del Acebo. Vrh leži na 1200 metrih nadmorske višine.

Tokrat se bodo kolesarji podali po krajši, a strmejši različici klanca v primerjavi s prvim vzponom dneva. Vzpona bo tokrat 7,9 km. Povprečni naklon pa je 9,7-odstoten. Primož Roglič bo branil rdečo majico, obenem je tudi najboljši po točkah. Tadej Pogačar bo branil belo majico. Tisti, od katerih lahko pričakujemo odločne napade na vse ali nič pa so predvsem Alejandro Valverde, Nairo Quintana in Miguel Angel Lopez.

Dirka po Španiji, vzponi v 15. etapi
Puerto del Acebo: na 29,2 km, dolžina 8,2 km, povprečni naklon 7,1 %, 1. kategorija
Puerto del Connio: na 73,2 km, dolžina 11,7 km, povprečni naklon 6,2 %, 1. kategorija
Puerto del Pozo de las Mujeres Muertas: na 114,3 km, dolžina 11,3 km, povprečni naklon 6,8 %, 1. kategorija
Puerto del Acebo: na 154,4 km, dolžina 7,9 km, povprečni naklon 9,7 %, 1. kategorija

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ