Španska “La Roja”: Odštevanje do Vuelte

Španska “La Roja”: Odštevanje do Vuelte
13.08.2019 AVTOR: DZ, vir: La Vuelta

La Roja. Oziroma rdeča barva. To je majica vodilnega na dirki po Španiji. In s tem začenjamo odštevanje do začetka 74. Vuelte. Najprej osnovne informacije.

Dirka po Španiji je najmlajša izmed treh tritedenskih dirk. Letos jo bodo izpeljali “šele” 74. Prav kmalu bomo kolesarski navdušenci prišli na svoj račun. Obeta se tudi številčna slovenska zaseba. Ekipa Jumbo Visma je že potrdila, da bo tam nastopil Primož Roglič. Nastopila pa naj bi vsaj še Tadej Pogačar in Luka Mezgec. Pri Bahrainu Meridi pa bodo tudi skorajda zagotovo v ekipo uvrstili kakšnega izmed slovenskih kolesarjev.

Dirka se bo začela v soboto, 24. avgusta. Salinas de Torrevieja bo gostila start in cilj prve etape. Govorimo o ekipni vožnji na čas, ki bo dolga 18 kilometrov. Celotna dirka, ki se bo 15. septembra končala v Madridu bo dolga 3272,2 km. Kolesarji bodo morali premagati 21 etap. Na voljo bodo imeli dva prosta dneva. Šest etap bo ravninskih, štiri razgibane. Kar devet bo gorskih preizkušenj.

Poleg uvodne ekipne vožnje na čas bo na voljo samo še ena posamična ura resnice. To bo v deseti etapi. Takoj po dnevu počitka se bodo kolesarji podali od Jurancona do Pauja, torej mesta, ki je na letošnji dirki po Franciji gostilo start in cilj ravno tako posamične vožnje na čas. Na Vuelti bo ta dolga 36,1 km. Več o etapah v naslednjih dneh. Kaj pa majice na dirki po Španiji?


Rdeča majica:
Na dirki po Italiji vodilni kolesar nosi rožnato majico, na dirki po Franciji rumeno, na španski Vuelti pa rdečo. To je vse od leta 2010, ko jo je kot prvi osvojil Vincenzo Nibali. Prej so se kolesarji borili za rumeno, kasneje pa za zlato majico. Lani jo je osvojil Simon Yates. Sponzor te majice je Carrefour, ki ga poznamo tudi že z dirke po Franciji.Zelena majica: V primerjavi z dirko po Franciji se v tem primeru pomen majice ne razlikuje. Nosi jo najboljši kolesar po točkah. Kolesarji točke nabirajo na cilju, pa tudi na letečih ciljih. Lani je v tem boju Alejandro Valverde premagal Petra Sagana. Glavni sponzor je Škoda.
Pikčasta majica:
Pikčasta majica. Na dirki po Franciji poznamo belo majico z rdečimi pikami. Nosi jo najboljši kolesar na gorskih ciljih. Na dirki po Španiji kolesar, ki zbere največ točk na gorskih ciljih ravno tako nosi pikčasto majico. Le, da gre tu za belo majico z modrimi pikami. Sponzor je Loterias y Apuestas del Estado. Lani jo je osvojil Thomas De Gendt.Bela majica: Tako kot na dirki po Franciji je tudi tu bela majica namenjena najboljšemu mlademu kolesarju v skupnem seštevku. Namenjena bo kolesarjem, ki so rojeni po 1. januarju 1994. Sponzor je Fenie Energia.Ekipna razvrstitev: Sponzor te razvrstitve je Andaluzija. Govorimo o posebnem seštevku. V vsaki etapi se štejejo časi prvih treh uvrščenih iz vsake ekipe. Movistar je bil najboljši na lanski dirki po Španiji.

Etapni zmagovalec: Etapni zmagovalec bo prejel nagrado s strani Cofidisa. Podjetja, ki sponzorira tudi francosko ekipo, ki redno prejema posebna povabila na dirko po Franciji in po Španiji.


Najbolj borben kolesar: Najbolj borbenega kolesarja po vsaki etapi dirke po Španiji izberejo gledalci. Sponzor te razvrstitve pa je Continental.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ