Španska “La Roja”: Po vetru v zahtevne vzpone

Španska “La Roja”: Po vetru v zahtevne vzpone
12.09.2019 AVTOR: DZ, vir: La Vuelta

Severno od Madrida bo na sporedu nadvse zahtevna 18. etapa na dirki po Španiji. Štirje kategorizirani klanci.

Po izjemno hitri in za vse nepričakovano naporni 17. etapi se obeta gorska 18. Kolesarji jo bodo začeli v mestecu Colmenar Viejo, cilj pa v Becerrilu de la Sierri. Etapa bo dolga 177,5 km. Vsekakor bo nadvse primerna za napade od daleč. Rdečo majico bo branil Primož Roglič, belo še vedno tudi Tadej Pogačar. Pred njima pa bodo štirje kategorizirani vzponi. Vsi prve kategorije.

Prvih 20 kilometrov bo ravninskih, potem pa se bodo kolesarji že podali na Puerto de Navacerrado. Ta vzpon – dolg je 11,8 km, povprečni naklon pa je 6,3-odstoten – je že bil v trasi dirke po Španiji Vrh leži na 1850 metrih nadmorske višine in je tudi najvišja točka dneva. Dosegli jo bodo po dobrih 40 kilometrih dirkanja. Sledila bo vožnja po vrhu in spust do Rascafrije.

Potem pa takoj vzpon na Puerto de la Morcuera. Ta klanec je še nekoliko daljši, a tudi položnejši. Na vrh bodo kolesarji prišli po skoraj 80 kilometrih dirkanja. Po spustu bo sledila krajša ravnina in razgiban del. Potem pa se bodo kolesarji še druge strani podali na 195 metrov visoko Morcuero. Ta stran je nekoliko strmejša. Vzpon je krajši (10,4 km), povprečni naklon pa je 6,7-odstoten. A to ne pove vsega.

Če sta prejšnja dva vzpona zelo enakomerna in vsekakor ne tako zelo strma, je ta položnejši v prvih petih kilometrih. Potem pa postane cesta strmejša, naklon do vra pa je skoraj devetodstoten. Vsekakor priložnost za napade. Po 121 kilometrih dirkanja bo sledil spust in takoj vzpenjanje na zadnj klanec dneva – Puerto e Cotos. Vrh leži na 1830 metrih nadmorske višine. Kolesarji ga bodo dosegli po 152 kilometrih dirkanja.

Tudi ta vzpon je nadvse enakomeren, povprečni naklon pa je 4,8-odstoten. Sledila bo krajša vožnja po planoti in potem spust proti cilju. Tik pred ciljem bo še rahel vzpon. Etapa je vsekakor primerna za napade, ekipa Jumbo Visma pa bo imel težko delo pri brenjenju rdeče majice, saj je to predzadnja gorska etapa in mnogi bi prav lahko napadli na vse ali nič. Podatek o vzponih pa si lahko preberete v nadaljevanju.

Dirka po Španiji, vzponi v 18. etapi
Puerto de Navacerrada: na 40,3 km, dolžina 11,8 km, povprečni naklon 6,3 %, 1. katagorija
Puerto de la Morcuera: na 78,2 km, dolžina 13,2 km, povprečni naklon 5 %, 1. kategorija
Puerto de la Morcuera: na 120,8 km, dolžina 10,4 km, povprečni naklon 6,7 %, 1. kategorija
Puerto de Cotos: na 151,9 km, dolžina 13,9 km, povprečni naklon 4,8 %, 1. kategorija

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ