Španska “La Roja”: Roglič se vrača v igro s tretjim mestom. Pogačar z najboljšimi!

Španska “La Roja”: Roglič se vrača v igro s tretjim mestom. Pogačar z najboljšimi!
25.08.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Španiji je Primož Roglič v 2. etapi zasedel 3. mesto in nadoknadil zaostanek za Lopezom. V skupini z rdečo majico tudi Tadej Pogačar. Nairo Quintana je dobil etapo. Nicolas Roche v rdečem.

Po napeti uvodni ekipni vožnji na čas se je dirka po Španiji nadaljevala z drugo etapo od Benidorma do Calpeja. Razgibano preizkušnjo smo vam že predstavili. V rdeči majici vodilnega je etapo začel Miguel Angel Lopez. Po pričakovanjih je prišlo do pobega manjše skupine kolesarjev. To so bili Lastra, Smit, Armee in Madrazo. V glavnini je prišlo tudi do padca.

Na tleh se je znašel Luka Mezgec, ki pa je lahko hitro nadaljeval z dirko in je tudi hitro ujel priključek. Ubežniki so si privozili dobrih sedem minut prednosti, a glavnina je imela vse pod nadzorom. 40 kilometrov pred ciljem so pobudo prevzeli člani moštva Jumbo Visma. Dobrih 30 kilometrov pred ciljem je glavnina ujela še zadnjega ubežnika Sanderja Armeeja.

Začela se je priprava na začetek zadnjega kategoriziranega vzpona dneva – Alto de Puig Llorenca. Vzpon je dolg tri kilometre, povprečni naklon pa je 9,5-odstoten. Na vrhu tega klanca je bil že dvakrat tudi cilj dveh etap. Leta 2015 je bil najboljši Tom Dumoulin, leta 2017 pa Chris Froome. Tokrat so kolesarji vzpon samo prečkali. Vseeno je bilo nadvse pestro.

Dobra dva kilometra pod vrhom sta napadla Davide Formolo in Pierre Latour. Pridružil se jima je še George Bennett. Trojici se je hitro pridružila še nekoliko večja skupina kolesarjev. Vzpon je bil dovolj zahteven, da je prišlo do selekcije. Številni so popustili. Tudi Roglič se je vozil v ospredju, pa Valverde, ki je nekoliko umiril ritem pred zaključnim kilometrom vzpona.

Potem pa je prav Valverde pospešil in poskrbel za novo selekcijo. Mezgec je po tem napadu izgubil stik s prvimi, a je nadaljeval v skupini z mnogimi znanimi imeni. Razlike so postajale vse večje. Valverde je nadaljeval z narekovanjem ostrega ritma proti vrhu vzpona in tudi Steven Kruijswijk je popustil. Sledil je napad Pierra Latourja tik pod vrhom. Spet mu je sledil Bennett.

Tudi Roglič in Tadej Pogačar sta sledila najboljšim, medtem ko je gorski cilj po dolgem sprintu dobil Valverde. Na spustu so se različne skupine ujele. Dobrih 20 kilometrov pred ciljem pa je prišlo do novega napada. Primož Roglič je bil med aktivnejšimi. Pridružilo se mu je še pet kolesarjev. To so bili številni zvezdniki: Nairo Quintana, Rigoberto Uran, Mikel Nieve, Nicholas Roche in Fabio Aru. Hitro so si privozili 15 sekund prednosti.

Dobro so sodelovali, v ozadju so se sicer trudili ujeti priključek, a nobena ekipa ni bila številčno dovolj močna. Miguel Angel Lopez je moral dolgo celo sam narekovati ritem, saj ni želel, da bi se mu kolesarji v ubežni skupini v skupnem seštevku preveč približali. Deset kilometrov pred ciljem je razlika znašala 20 sekund. Sedem kilometrov pred ciljem pa so ubežniki prednost povečali na pol minute.

Ob vstopu v zadnje tri kilometre, ko je razlika znašala 35 sekund so začeli tudi ubežniki taktizirati. Takoj so pričeli z napadi. Nairo Quintana je presenetil vse. Ostali so prepozno reagirali in Kolumbijec je nadaljeval s pobegom, medtem ko so ostali štirje pazili tudi na Rogliča. Na koncu je prav Roglič narekoval ritem. Quintana se je sicer lahko veselil zmage, a napeto je bilo tudi pet sekund za njim.

Roche je dobil sprint, tretje mesto pa je osvojil Roglič. Sledili so Uran, Aru in Nieve. 37 sekund za zmagovalcem je prišla skupina z rdečo majico. Sergio Higuita je dobil ta sprint pred Tadejem Pogačarjem. Oba sta mlada kolesarja, ki sta se za zmago borila že na dirki po Kaliforniji. V tej skupini je bilo vsega 13 kolesarjev. Mezgec je zaostal za 1:43 in je osvojil 30. mesto.

Vodstvo pa je prevzel Nicolas Roche, ki ima dve sekundi prednosti pred Quintano in osem pred Uranom. Sledi Nieve. Potem pa Lopez z zaostankom 33 sekund. Tri sekunde za Lopezom pa je že Roglič. Sledijo Higuita, Formolo, Majka, De la Parte, Valverde, Chaves, Aru … Tadej Pogačar je 23. Zaostaja za 1:40. Luka Mezgec je 31.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ