Španska "La Roja": Rogličev prvi dan v rdečem brez pretresov

Španska "La Roja": Rogličev prvi dan v rdečem brez pretresov
04.09.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Španiji je 11. etapo v rdeči majici prevozil Primož Roglič. Brez pretresov. Zmagal je ubežnik Mikel Iturria.

Na dirki po Španiji je bila po vožnji na čas na sporedu 11. etapa. Francoski Saint Palais je gostil start, cilj pa španski Urdax Dantzarinea. Vmes so kolesarji dvakrat prečkali špansko-francosko mejo. Etapa je bila nadvse razgibana, vseeno pa ne pretirano zahtevna. S tremi kategoriziranimi vzponi je bila pisana na kožo ubežnikom. A že na startu je bil v središču pozornosti Primož Roglič.

Drugi Slovenec, ki je oblekel majico vodilnega na dirki po Španiji. Pred njim jo je na dveh Vueltah že nosil Jani Brajkovič. Prvič še zlato, drugič pa že rdečo. Roglič pa je v rdeči majici trenutno kot glavni favorit tudi za končno zmago, saj je pred začetkom etape, po izjemno odpeljani včerajšnji vožnji na čas branil kar 1:52 prednosti pred najbližjim zasledovalcem Alejandrom Valverdejem.

Miguel Angel Lopez je imel 2:11 zaostanka. Nairo Quintana 3:00. Peti pa je že Tadej Pogačar s 3:05 zaostanka. V današanji etapi sprememb med najboljšimi nismo pričakovali. In po pričakovanjih je prišlo do pobega večje skupine kolesarjev. Po napetem uvodu je to uspelo skupini skoraj 15 kolesarjev. Hitro so našli skupni jezik, medtem ko so v glavnini ritem morali narekovati kolesarji moštva Jumbo Visma.

Predvsem Tony Martin je opravil ogromno dela pri narekovanju ritma. Za tiste v glavnini je to bil nekoliko mirnejši dan, saj so si ubežniki čez prva dva vzpona – etapa je bila dolga 180 kilometrov – privozili več kot deset minut prednosti. Na zadnjem kategoriziranem klancu pa smo videli kar nekaj resnih napadov. Zelo aktiven je bil predvsem Gorka Izagirre. Kolesar Astane pa prave selekcije ni uspel narediti.

Vzpon Col de Otxondo je prvi prečkal Damien Howson, prva skupina pa je štela še sedem kolesarjev. Glavnina je 30 kilometrov pred ciljem zaostajala že za več kot 15 minut. Na spustu so se tej skupini pridružili še štirje kolesarji. 25 kilometrov pred ciljem je napadel Mikel Iturria in nadaljeval je v samostojni vožnji. Pet kilometrov kasneje je imel pol minute naskoka.

15 kilometrov pred ciljem je imel član prokontinentalnega moštva Euskadi že 45 sekund prednosti. Zasledovalci so se prepozno podali v lov za njim. Sicer so se mu v zaključku že zelo približali, a ujeti ga ni mogel nihče. Iturria je slavil zmago in pri 27 letih največji uspeh v karieri. Za drugo mesto se je udarila peterica kolesarjev. Za zaostankom šestih sekund je bil drugi Jonathan Lastra, tretji pa Lawson Craddock.

Kolesarji so še postopoma prihajali na cilj vse do glavnine, ki je prišla skupaj. Za 15. mesto se nihče ni boril, tako da je ekipa Jumbo Visma mirno pripeljala Primoža Rogliča čez ciljno črto. V skupnem seštevku tako pričakovano ni prišlo do sprememb. Primož Roglič je obdržal rdečo majico in ima 1:52 prednosti pred Alejandrom Valverdejem. Sleidjo Lopez, Quintana, Tadej Pogačar, Hagen, Majka, Edet, Teuns, Kelderman …

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ