Španska "La Roja": Sprememba v vodstvu in napad Tadej Pogačarja

Španska "La Roja": Sprememba v vodstvu in napad Tadej Pogačarja
29.08.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Dirka po Španiji. Za kolesarji je že šesta etapa. Tudi ta se je zaključila s ciljnim vzponom. V primerjavi z včerajšnjim je bil ta precej lažji. Potem ko so kolesarji premagali vzpon druge kategorije in dva tretje, so se podali še na zaključni klanec tretje kategorije. Traso 199 kilometrov dolge etape smo že opisali. Rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku je nosil Miguel Angel Lopez, za njim pa že Primož Roglič.

Kolesarji Astane so branili rdečo majico. Kmalu po startu sta se zvrstila dva kategorizirana vzpona in po pričakovanjih je prišlo do številnih napadov. Izoblikovala se je skupina 11 ubežnikov. Med njimi so bili najbolj nevarni v skupnem seštevku Dylan Teuns, David de la Cruz in Robert Gesink. Prva dva sta pred etapo za Lopezom zaostajala za dobre štiri minute, Gesink pa za nekaj manj kot šest minut.

Po dobrih 150 kilometrih dirkanja so imeli ubežniki še tri minute in pol prednosti pred glavnino. V tem času smo na presenečenje mnogih videli kar tri odstope kolesarjev, ki so zasedali visoka mesta v skupnem seštevku. Predal se je do včeraj vodilni Nicolas Roche (Sunweb), pa Kolumbijec Rigoberto Uran (6. mesto v skupnem seštevku), Hugh Carthy (oba EF Education First) in Victor De la Parte (CCC Team, 13. mesto v skupnem seštevku).

Kolesarji so bili žrtve množičnega padca, v katerega so bili vpleteni tudi trije Rogličevi pomočniki: Powless, Bennett in Martin. Trojica je lahko nadaljevala z dirko. Astana je v nadaljevanju skrbela zgolj za to, da si ubežniki ne bi prehitro privozili večje prednosti. Kljub temu se je razlika dobrih 30 kilometrov pred ciljem povečala na štiri minute in pol. 28 kilometrov pred ciljem je preostale ubežnike napadel Grmay, ki je nadaljeval s samostojno akcijo.

Hitro si je privozil več kot 40 sekund prednosti, medtem ko se preostali v ozadju niso znali dogovoriti, kako se bodo podali v lov za njim. Ali bodo sodelovali ali pa bodo začeli z napadi. Izbrali so drugo možnost in poskušali izkoristiti predzadnji vzpon dneva. Na spustu je padel Van Garderen. V glavnini se Astana ni obremenjevala s tem, da je v virutalni rdeči majici že vozil Teuns. Sledil je zaključni, 7,9 km dolg klanec s 5-odstotnim naklonom.

Grmayju se je v ospredju pridružil Oliveira. Pet kilometrov pred ciljem sta imela 40 sekund prednosti pred skupinico z De la Cruzom in Teunsom. Oba sta razmišljala tudi o skupnem seštevku, saj je glavnina zaostajala za dobrih šest minut. Stvari so se spremenile z napadom Teunsa. Hitro sta 2,5 km pred ciljem v ospredju vztrajala samo še Teuns in Herrada. Teuns je narekoval ritem, Herrada pa je to znal izkoriščati. Pravega boja za zmago ni bilo. Herrada je napadel 250 metrov pred ciljem.

Teuns na ta napad ni imel odgovora. Herrada se je veselil etapne zmage, Teunsu pa se je nasmihala rdeča majica. Preostali člani ubežne skupine so postopoma prihajali na cilj. V glavnini se prav veliko ni dogajalo. Astanini kolesarji so narekovali ritem, skupina pa je postajala vse manjša. Potem pa je napadel Tadej Pogačar. Na njegov napad ni nihče odgovoril. Pogačar je vztrajal vse do cilja in si privozil dve sekundi prednosti pred skupino z rdečo majico. Zasedel je 11. mesto.

V skupnem seštevku je prišlo do sprememb po zaslugi pobega. Vodstvo prevzel Dylan Teuns, ki ima zdaj 38 sekund prednosti pred Davidom De la Cruzom in minuto pred Miguelom Angelom Lopezom. Roglič je zdaj četrti, zaostaja za 1:14. Sledijo Quintana, Gesink, Valverde, Chaves, Majka in na desetem mestu Pogačar. Njegov zaostanek znaša 2:47.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ