Španska "La Roja": Trije vzponi z "ekstra" zaključkom

Španska "La Roja": Trije vzponi z "ekstra" zaključkom
08.09.2019 AVTOR: DZ, vir: La Vuelta

16. etapa na dirki po Španiji. Nova gorska preizkušnja s tremi kategoriziranimi vzponi. Dva sta prve kategorije, zaključni pa ekstra kategorije. Slovenca imata v lasti še vedno tri majice.

Na dirki po Španiji se bodo kolesarji pred drugim dnem počitka soočili z novo gorsko etapo. Pred njimi je 16. etapa. Start bo gostila Pravia, cilj pa bo na vrhu vzpona ekstra kategorije Alto de la Cubilla. Etapa bo dolga 144,4 km. Prvih 20 kilometrov bo ravninskih, potem pa se bodo kolesarji postopoma začeli vzpenjati.

Prvi pravi vzpon se bo začel po prevoženih 50 kilometrih. Govorimo o vzponu Puerto de san Lorenzo. Dolg je deset kilometrov. Dva okrog dva kilometra dolga odseka sta strmejša od desetih odstotkov. Zadnji kilometer je devetodstoten. Po 60 kilometrih bo sledil spust, po 92 pa nov vzpon prve kategorije. Tokrat Alto de la Cobertoria.

Dobrih osem kilometrov dolg klanec z 8,2-odsotnim povprečnim naklonom. Po položnejšem prvem kilometru je potem vzpon strmejši. Najstrmejši je med tretjim in četrtim kilometrom in potem med petim in sedmim. Zadnji kilometer je položnejši. Po strmejšem spustu bodo kolesarji prišlo v kraj Pola de Lena.

Kmalu zatem bo sprint in cesta bo spet šla postopoma navzgor do vznožja. Uradno se bo zadnji vzpon začel v kraju Los Pontones. Potem pa samo še vzpenjanje do 1690 metrov visokega cilja. Ta vzpon je precej bolj enakomeren in položnejši od prejšnjih dve. Je pa zato dolg kar 17,8 km. Povprečni naklon pa je 6,2-odstoten.

Prav zato lahko pričakujemo napade že pred zaključnim vzponom. Morda napade nekaterih, ki so visoko uvrščeni v skupnem seštevku. Rdečo majico bo branil Primož Roglič, ki je tudi najboljši po točkah. Najboljši med mladimi pa ostaja Tadej Pogačar, ki je po točkah drugi. Obeta se nadvse zahtevna preizkušnja pred dnevom počitka.

Dirka po Španiji, vzponi v 16. etapi
Puerto de san Lorenzo: na 60 km, dolžina 10 km, povprečni naklon 8,5 %, 1. kategorija
Alto de la Cobertoria: na 100,3 km, dolžina 8,3 km, povprečni naklon 8,2 %, 1. kategorija
Alto de la Cubilla. Lena: na 144,4 km, dolžina 17,8 km, povprečni naklon 6,2 %, ekstra kategorija

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ