Španska "La Roja": Uspešen pobeg in spet nov vodilni

Španska "La Roja": Uspešen pobeg in spet nov vodilni
31.08.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Dirka po Španiji. 8. etapa. Uspešni ubežniki. Zmagal je Nikias Arndt. V dežju sprememba v vodstvu. Zdaj je v rdečem Nicolas Edet.

Na dirki po Španiji je za kolesarji osma 167 kilometrov dolga etapa od Vallsa do Igualade. Ta ni bila ekstremno zahtevna. Po napornih dneh so si favoriti za končno zmago želeli vsaj nekoliko odpočiti pred pomembno in zahtevno nedeljsko etapo. Zato pa so želeli priložnost izkoristiti kolesarji, ki smo jih vajeni spremljati v pobegih. Etapo smo vam sicer že opisali. Kljub temu, da je ta bila nadvse razgibana, pa so morali kolesarji premagati zgolj en kategoriziran vzpon. To je bil vzpon druge kategorije. Po pričakovanjih je prišlo do številnih napadov in izoblikovala se je večja skupina ubežnikov.

Sestavljali so jo Jorge Arcas (Movistar Team), Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Luis León Sánchez (Astana Pro Team), Dylan Teuns (Bahrain-Merida), Jonas Koch (CCC Team), Zdeněk Štybar (Deceuninck-Quick Step), Tobias Ludvigsson (Groupama-FDJ), Carl Fredrik Hagen and Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Nic Dlamini (Dimension Data), David de la Cruz (Team Ineos), Ruben Guerreiro (Katjuša Alpecin), Nikias Arndt in Martijn Tusveld (Team Sunweb), Peter Stetina (Trek-Segafredo), Sergio Henao (UAE Team Emirates), Alex Aranburu in Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA), Jesús Herrada in Nicolas Edet (Cofidis) in Fernando Barceló (Euskadi-Murias).

V glavnini so imeli vse pod nadzorom kolesarji Astane, ki so branili rdečo majico, ki jo je nosil Miguel Angel Lopez. Kolesarje je dodatno oviral tudi dež. Edini gorski cilj je dobil Stetina. 20 kilometrov pred ciljem je glavnina za ubežno skupino zaostajala za pet minut in postalo je jasno, da se bodo ubežniki borili za etapni uspeh. Tam sta napadla Guerreiro in Barcelo. Kasneje se jima je pridružil še Tusvled in skupaj so nadaljevali na spustu proti cilju. Razmočene ceste so predstavljale še dodatno oviro, medtem ko je bilo v glavnini precej bolj mirno. Razlika se je deset kilometrov pred ciljem povečala na dobrih sedem minut, tako da se je v virtualni rdeči majici vozil Nicolas Edet.

Trojica je postala četverica, saj jo je ujel še Sergio Heano, a tudi prva zasledovalna skupina je bila zelo blizu. Štiri kilometre pred ciljem je bila četverica ujeta. V krožišču je padel Tusveld, sledil pa je napad Ludvigssona. S tem so se napadi začeli. Protinapad je izpeljal Štybar. Zdelo se je, da lahko mojstru za enodnevne klasike uspe, a ga je skupina ob vstopu v zadnji kilometer ujela. Sledil je zares dolg sprint. Prvi ga je začel Nikias Arndt, ki je bil tudi prepričljivo najmočnejši. Sprintal je kar sede in bil najboljši. Drugi je bil Alex Aranburu, tretji pa Tosh Van der Sande. Nicolas Edet je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Glavnina je zaostala za več kot osem minut. Edet je tako tudi uradno prevzel vodstvo. A pred kolesarji je nadvse zahtevna pirenejska preizkušnja.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ