Spektakel prek Mortirola: Movistar z drugega planeta in Rogličev lov

Spektakel prek Mortirola: Movistar z drugega planeta in Rogličev lov
29.05.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Prava drama se je odvijala na dirki po Italiji. Čez Mortirolo smo videli izjemen boj. Primož Roglič je izgudil dobro minute. Richard Carapaz ubranil vodstvo. Zmagal Giulio Ciccone.

Na dirki po Italiji je za kolesarji 16. etapa. Ena izmed najtežjih, saj so morali premagati kar 4800 metrov nadmorske višine. Po prvotnem načrtu bi jih morali še več, vendar so bili organizatorji primorani iz trase izločiti prelaz Gavia, saj je bila na vrhu zaradi prevelike količine snega nevarnost plazov. Že na startu v mestecu Lovere ob jezeru je bilo jasno, da se obeta izjemno zahteven dan, morda odločilen.

Richard Carapaz je branil rožnato majico najboljšega v skupnem seštevku, Primož Roglič pa se je na 194 kilometrov dolgo pot do Ponte di Legna podal z drugega mesta. Sedmi je bil Jan Polanc. Kolesarje je spet motil dež, obenem pa tudi nizke temperature. Na prvem vzponu na Presolano je prišlo do pobega. V ospredju se je izoblikovala skupina 21 kolesarjev, v kateri so imeli tudi favoriti za končno zmago svoje predstavnike, tako da so bili lahko mirni pred nadaljevanjem.

Predvsem pa so jih vsi imeli tam z namenom, da jih ali v primeru napada ali krize pomočnik počaka. V tej skupini so bili tudi Mikel Nieve, Damiano Caruso, Jan Hirt, Pello Bilbao, Joe Dombrowski, Diego Ulissi … Roglič je imel tam Koena Bouwmana. Movistarjevi kolesarji so imeli vse pod nadzorom. Vse je potekalo zelo mirno. Ubežniki so si privozili že šest minut prednosti, medtem ko je Ciccone pridno nabiral točke v boju za modro majico najboljšega na gorskih ciljih.

Sledil je vzpon na Mortirolo. Govorimo o 11,9 km dolgem klancu z 10,9-odstotnim povprečnim naklonom. Pričakovali smo napad Vincenza Nibalija in Italijan je tudi odločno napadel. Izkoristil je še pospeševanje Domenica Pozzoviva, ki je poskrbel za slekcijo. Nibali si je sedem kilometrov pred vrhom Mortirola hitro privozil manjšo prednost, a nosilec rožnate majice ni zganjal panike. Ob Carapazu je vseskozi kolesaril Mikel Landa in skupaj sta skrbela za hiter ritem.

Tako hiter, da jima tudi Roglič ni mogel slediti in se je znašel v zaostanku. Nibali prav daleč tako ni ušel, pod vrhom je napadel še Miguel Lopez. Roglič je izgubil minuto in pol. Na vrh sta daleč v ospredju prišla ubežnika Ciccone in Hirt. Na spustu st ostala skupaj. Sledil je vzpon proti cilju. Tam pa Hirt ni želel sodelovati z Cicconejem, saj je imel v ozadju še Lopeza. Na spustu so se skupine nekoliko polovile. Primož Roglič pa je na spustu zares letel.

Zaostanek je zmanjšal na manj kot 50 sekund, a potem se je tudi skupinica z rožnato majico spet organizirala. Osmerica je našla skupni jezik. Predvsem Nibali in Carapaz z zvesimi in močnimi pomočniki sta želela narediti čim večjo razliko do Rogliča. V ospredju sta se Ciccone in Hirt pomerila v sprintu za zmago Ciccone je bil hitrejši, čeprav je opravil ogromno dela v zadnjih desetih kilometrih. Drugi je bil Hirt, tretji Masnada. Skupina z rožnato majico je zaostala za 1:41.

Tu so bili Nibali, Carthy, Carapaz, Landa in Dombrowski. Primož Roglič je zadnje kilometre premagoval v družbi Nieveja, Yatesa in Sivakova. Zaosatli so za 3:03. Jan Polanc je z zaostankom 5:35 zasedel 25. mesto. Skupni seštevek: Richard Carapaz je zdaj povečal prednost. Pred drugim Nibalijem ima 1:47 prednosti, pred tretjim Rogličem pa 2:09. Sledijo Landa, Mollema, Majka, Lopez, Yates, Sivakov in na desetem mestu Jan Polanc.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ