Spektakel: Daniel Martin ugnal velika imena svetovnega kolesarstva (foto in video)

Spektakel: Daniel Martin ugnal velika imena svetovnega kolesarstva (foto in video)
21.04.2013 AVTOR: D. Z.
99. dirka Liege-Bastogne-Liege je končana. In priča smo bili novemu spektaklu, glavni junak pa Daniel Martin, ki je v zaključku ugnal Joaquima Rodrigueza in Alejandra Valverdeja.

Šesterica ubežnikov
Kako zelo pomembna je bila za praktično vse kolesarje, ki so bili na startu 99. Dirke Liege-Bastogne-Liege, zadnja izmed serije enodnevnih klasik, je pokazal že začetek. Takoj po startu je prišlo do številnih poskusov pobega, uspelo pa je šesterici kolesarjev. Po prevoženih desetih kilometrih. Sander Armee, Bart De Clercq, Vincent Jerome, Pirmin Lang, Frederik Veucheulen in Jonathan Fumeaux so bili ubežniki, ki so si hitro privozili 14 minut prednosti.

To je bilo na 44 kilometru. Potem pa je njihova prendnost začela kopneti, saj so v ozadju temp pričeli narekovati kolesarji Katjuše. Po stotih kilometrih dirkanja je glavnina zaostajala že za manj kot deset minut. Na Cote de Wanne so se na čelo postavili še kolesarji BMC in Movistarja in razlika je znašala samo še okrog šest minut. Na Cote de Stockeu se je med ubežniki v težavah znašel Lang.

Moštva favoritov so se že postavljala v ospredje
Preostala peterica je imela okrog 90 kilometrov pred ciljem še pet minut in pol prednosti. Lang je kasneje ubežnike spet ujel. Na naslednjem vzponu Col du Rosier sta v glavnini tempo narekovala Christensen in Sorensen. Kolesarja moštva Saxo Tinkoff sta poskrbela, da je prednost ubežnikov padla na manj kot tri minute.

Kasneje so se na čelo postavili kolesarji Astane, medtem ko je iz ubežne skupine dokončno odpadel Armee, kmalu zatem pa zaradi težav s kolesom še De Clercq. A Belgijec je po desetih kilometrih lovljenja spet ujel ubežnike in tako je imela četverica pred sabo še štiri vzpone, njihova prednost pa je padla pod dve minuti. V ozadju so pobudo prevzeli kolesarji Skyja, kasneje pa še moštva BMC.

Lopez, Fuglsang in Costa zagnali prvi preplah
Favoriti so se držali že povsem v ospredju. In kmalu zatem, dobrih 30 kilometrov pred ciljem, je prišel na vrsto že po tradiciji eden izmed ključnih vzponov. Govorimo o znamenitem Cote de la Redoute. Ubežniki so bili ujeti. Sledili so napadi. Najprej David Lopez, kateremu sta sledila Jakob Fuglsang in Rui Costa. V skupini z najboljšimi je nastala panika, medtem ko so kolesarji Skyja na ozki cesti praktično onemogočili ostale napade.

V lov se je kasneje podal Damiano Cunego. Sledili so mu še Bardet, Losada, Frank in Fedrigo. V ospredju sta se ti dve skupini združili, a med favoriti so se hitro odzvali. Da prednost ni znašala več kot 20 sekund so poskrbeli člani Astane in BMC. Sledil je predzadnji vzpon, ki je bil letos prvič na sporedu. Govorimo o Colonsterju. Skupina ga je začela skupaj, prvi pa je na tem vzponu napadel Alberto Contador.

Hesjedal v samostojnem pobegu
Kar naenkrat se je v ospredju izoblikovala skupina zelo nevarnih kolesarjev. Tudi Hesjedal, Betancur, Uran, Anton, Caruso in spet Costa. V ozadju je prvič nemoč pokazal Philippe Gilbert, v ospredju pa v skupini prav dolgo ni zdržal Ryder Hesjedal. Kanadčan je napadel in proti cilju v Ansu nadaljeval v samostojni vožnji.

Nabral si je že 20 sekund prednosti, v ozadju pa sta se v lov spet podala Astana in BMC, medtem ko se je mirno, v zavetrju najboljših, vozil Hesjedalov klubski kolega Daniel Martin. In na vrsto je prišel znameniti vzpon na Cote de Saint Nicolas. Hesjedal ga je začel z 20 sekundami zaostanka, a proti vrhu so ga ujeli tisti najmočnejši. To so bili Carlos Betancur, Alejandro Valverde, Daniel Martin, Joaquim Rodriguez in Michele Scarponi.

Hesjedala ujela skupina najboljših
V zadnjih kilometrih se je začela neverjetna bitka med ubežniki in zasledovalci, kjer je tempo narekoval Vincenzo Nibali, ki je pomagal najhitrejšemu kolesarji v Astani Gasparottu. Vseskozi je bilo slabih deset sekund razlike, vendar pa je v ospredju veliko dela opravil predvsem Hesjedal.


Takoj v njegovem zavetrju se je držal Alejandro Valverde, ki je dirko dobil že dvakrat in je v sprintih manjših skupin izjemno hiter. A tokrat do sprinta ni prišlo. Zaključek dirke Liege-Bastogne-Liege je zelo zahteven. Po 260 kilometrih dirkanja morajo kolesarji premagati še sicer ne tako strm vzpon v središče mesta Ans. 1,2 kilometra pred ciljem je odločno napadel Joaquim Rodrigeuz.

Daniel Martin ugnal Rodrigueza
Zdelo se je, da bo Španec končno dobil to dirko, vendar mu je povsem v zaključku zmanjkalo moči. Pridružil se mu je Daniel Martin, ki pa ni čakal na sprint. Hitro se je odločil, da Španca napade. In Rodriguez mu preprosto ni mogel več slediti. Daniel Martin se je po zmagi na dirki po Kataloniji veselil še prestižnejše zmage.

Tokrat na najstarejši klasični dirki. Rodriguez se je z zaostankom treh sekund moral zadovoljiti z drugim mestom. Sprint za tretje mesto je pričakovano dobil Alejandro Valverde, ki je zaostal za devet sekund. Četrto mesto je zasedel Michele Scarponi, peto pa Carlos Betancur. Sprint zasledovalcev za šesto mesto je pripadel Gasparottu.

Liege-Bastogne-Liege, rezultati
1. Daniel Martin (Irl) Garmin Sharp 6:38:07
2. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 0:03
3. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 0:09
4. Carlos Alberto Betancur Gomez (Kol) AG2R La Mondiale
5. Michele Scarponi (Ita) Lampre Merida
6. Enrico Gasparotto (Ita) Astana Pro Team 0:18
7. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team
8. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin-Sharp
9. Rui Alberto Faria Da Costa (Por) Movistar Team
10. Simon Gerrans (Avs) Orica GreenEdge
11. Benoit Vaugrenard (Fra) FDJ
12. Igor Anton Hernandez (Špa) Euskaltel Euskadi
13. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
14. Rinaldo Nocentini (Ita) AG2R La Mondiale
15. Lars Petter Nordhaug (Nor) Blanco Pro Cycling Team
16. Sergio Luis Henao Montoya (Kol) Sky Procycling
20. Diego Ulissi (Ita) Lampre Merida 0:56
21. Maksim Iglinski (Kaz) Astana Pro Team
23. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 1:00
24. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 1:04
30. Damiano Cunego (Ita) Lampre Merida 1:06
36. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 1:14
37. Samuel Sanchez Gonzalez (Špa) Euskaltel Euskadi
41. Andy Schleck (Luks) RadioShack Leopard 1:20
50. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team
52. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša 1:49
53. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling
57. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo Tinkoff 2:15
63. Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
125. Roman Kreuziger (Češ) Team Saxo Tinkoff 9:55

Zadnji kilometri klasike Liege-Bastogne-Liege

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ