Spet vzpon, spet Yates in spet Froome v težavah

Spet vzpon, spet Yates in spet Froome v težavah
16.05.2018 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Italiji je 11. Etapo dobil vodilni v skupnem seštevku Simon Yates. Chris Froome spet izgubil pomembne sekunde.

Na dirki po Italiji je bila po včerajšnjem izjemnem podvigu Mateja Mohoriča danes na sporedu 11. etapa. Assisi je gostil start, po 156 kilometrih pa je bil cilj v Osimu.

Kolesrji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Dva tretje kategorije in zaključni vzpon četrte kategorije. Govorimo o kratkem, a strmem vzponu, ki delno poteka tudi po granitnih kockah. V rožnati majici je etapo začel Simn Yates, ki se na takih etapah še kako znajde.

A take etape so na kožo pisane tudi mojstrom za klasike, tako da se je obetala nadvse zanimiva preizkušnja. Karavana se je peljala tudi skozi Filottrano, domači kraj lani tragično preminulega Micheleja Scarponija. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov. Uspelo je Luisu Leonu Sanchezu in Alessandru De Marchiju. Kmalu sta se jima pridružila še Mirco Maestri in Fausto Masnada. Četverico je ujel še Alex Turrin, tako da je v ospredju vztrajalo pet kolesarjev.

A prav velike prednosti si niso privozili. Vsega štiri minute. Preveč kolesarjev je namreč videlo v razgibani etapi priložnost za zmago. Največ dela pri narekovanju ritma so v glavnini opravili kolesarji moštva FDJ in Lotto Fix All. Prvi so delali za Thibauta Pinota, drugi pa za Tima Wellensa. Tako je imelo moštvo Mitchelton Scotta lažje delo. Ritem je bil izjemno hiter, kolesarji so bili na koncu več kot 20 minut hitrejši, kot je bilo predvideno po najhitrejši časovnici. Ob vstopu v zadnjih pet kilometrov so bili ubežniki ujeti. Sledil je napad Zdeneka Štybarja.

Sledil mu je Tim Wellens. Slednji je znova poskusil in nadaljeval s samostojnim pobegom. A najboljši so ga uspeli ujeti na zaključnem vzponu. Dober kilometer pred ciljem pred ciljem je spet napadel kar vodilni kolesar Simon Yates, ki je bil spet najboljši. Najbolj se mu je približal lanski zmagovalec Tom Dumoulin. Sledili so Formolo, Geniez, Pozzovivo, Konrad, Pinot, Schachmann, Dennis, Aru, Carapaz … Froome je z zaostankom 40 sekund zasedel 23. mesto. Jan Polanc je bil 39. Simon Yates ima zdaj 47 sekund prednosti pred Dumoulinom in 1:04 pred Pinotom. Sledijo Pozzovivo, Carapaz, Bennett, Dennis, Bilbao, Konrad, Aru, Lopez in Froome na 12. mestu.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ