Spoznajmo Giro: Glavni favorit o težkih odločitvah

Spoznajmo Giro: Glavni favorit o težkih odločitvah
05.01.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Letos bomo kolesarski navdušenci še s posebnim veseljem spremljali dirko po Italiji. Primož Roglič bo kandidat za najvišja mesta, zato bomo v naslednjih mesecih spoznavali podrobnosti Gira 2019.

Tom Dumoulin. Po zmagi leta 2017 in potem, ko je lani zasedel drugo mesto na dirki po Italiji – nadaljeval je z drugim mestom na dirki po Franciji – bo letos vsekakor najresnejši kandidat za končno zmago. Nizozemec, sicer član moštva Sunweb, je znan po tem, da na vprašanja odgovarja brez ovinkarjenje, da pove, kar si misli. V intervjuju za cyclingnews je tako govoril tudi o tem, zakaj bo prvi cilj sezone spet Giro, čeprav je dolgo govoril o tem, da se bo v letu 2019 po vsej verjetnosti povsem posvetil Touru. A potem je videl traso z zgolj enim kratkim kronometrom … Tu so nekateri njegovi odgovori.

O izbiri: Upal sem, da bom letos vse stavil na Tour. Načrtoval sem, da bom vse delal zgolj z mislijo na Tour. Tudi ekipa je delala v tej smeri. Vse pa se je spremenilo po predstavitvi tras in zelo lepi trasi Gira, pa ne tako lepi trasi Toura. Morda ne na splošno, a vsekakor z mojega vidika. Giro imam rad, tako da sem zadovoljen s programom, a z ekipo smo morali spremeniti celoten program.

O tem, da mu zdaj manjka zmaga na Touru: Ne razmišljam tako ozko. Ne razmišljam samo o tem, da je Tour vse, ostalo pa drek. Resnično imam rad Giro. Seveda bi zelo rad kariero končal z zmago na Touru, vendar pa kariera vsekakor ne bo porazna, če mi Toura ne uspe dobiti. Bitke moram izbirati pametno in na Touru letos ne bi imel toliko možnosti.

O manjšem številu kronometrov na Touru: Želel bi si veliko več kilometrov v vožnji na čas, vendar pa lahko razumem njihov način razmišljanja. Lahko pa tudi opazite, da so na Giru v zadnjih dveh letih imeli precej več kilometrov v ožnji na čas, kar je pomenilo, da je bila dirka precej bolj odprta. Zaradi raznolikosti terena morajo kolesarji, ki niso dobri v vožnji na čas vseskozi napadati. Leta 2017 je Quintana vedel, da me mora napadati od prvega dneva v gorah. Vedel je, da bom, če me ne bo napadel takoj v vožnji na čas pridobil preveč časa. Organizatorji Toura menijo, da z večjim številom kronometrov dirko zapreš, a jo v resnici odpreš. To se v zadnjih letih dogaja na Giru. Organizatorji so opazili to prednost, vendar pa organizatorji Toura očitno menijo drugače. Na mojo nesrečo.

O tem, če organizatorji Toura v želji, da naredijo dirko bolj odprto, počnejo ravno obratno: Da. V to sem povsem prepričan. Če želi Romain Bardet dobiti Tour, na katerem je na primer 70 kilometrov vožnje na čas, potem bo moral mene in Frooma napadati od samega začetka in tako bomo dobil zanimivo, odprto dirko. Glede na letošnjo traso pa lahko tudi Bardet čaka na zadnji teden, tako da bomo spet videli, kako Sky nadzira potek dirke. To bo v nasprotju z željami organizatorjev. Ampak, morda oni vidijo vse skupaj drugače.

O morebitnem drugem zaporednem dvojčku Giro/Tour: Če bo vse v redu bom poskusil, vendar pa je še vse nejasno. Šele po Giru se bomo dokončo odločili, če bomo na Tour odšli tako kot lani z mislijo na visoko mesto v skupnem seštevku. Lani je bilo vse bolj sproščeno. Na Touru nisem čutil nobenega pritiska. Če se med Girom ali pred njim karkoli čudnega ne zgodi, potem bom šel tudi na Tour.

O tem, če bo lahko poskušal dobiti tudi Tour: Načrt je, da se osredotočim na Giro. Tam bo moj višek forme. Tam bom šel na skupni seštevek. Potem želim tudi Tour odpeljati s to mislijo. Lani sem na Tour odšel z mislijo, da se lahko marsikaj zgodi. Lahko bi bil tudi preveč utrujen za Giro. Lani se mi to ni zgodilo, lahko pa se letos.

O morebitni zmagi na Giru in Touru v tej sezoni: Zagotovo je mogoče, da si na obeh dirkah dober. Vprašanje je, če je to mogoče tudi zdaj, ko bomo imeli med dirkama en teden manj časa za počitek in pripravo. Vprašanje pa je, če si lahko na obeh dirkah v top formi. Lani sem bil blizu najboljši formi na obeh dirkah, vendar pa mi je morda prav v zadnjih dneh Toura zmanjkalo moči.

O moči ekipe, ki so jo zapustili nekateri pomembni pomočniki: Mislim, da smo v primerjavi z lanskim letom celo močnejši. Mislim, da bo vse v redu. Seveda imam pol manjši proračun kot Sky, morda niti to ne. Zato bo vse še težje. Pri njih so nekateri kolesarji pomočniki, pri nas pa bi bili kapetani. S tako veliko razliko v proračunih je jasno, da bo Sky vedno vodilna ekipa na tritedenskih dirkah. Videli bomo, kako se bo vse skupaj razvijalo po umiku Skya. Vedno pa bo težko. Mi imamo močno ekipo in vemo, kaj lahko pričakujemo. Lani nismo niti vedeli, da bom na Touru v ospredju v skupnem seštevku, tako da nismo s tem namenom niti izbrali ekipe. Zdaj je jasno. Dirkati proti Skyju bo vedno težko, vendar pa menim, da smo vsako leto bliže. Letos bomo še bliže.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ