Spoznajmo Giro: Štirje vzponi in več kot 5000 metrov nadmorske višine

Spoznajmo Giro: Štirje vzponi in več kot 5000 metrov nadmorske višine
27.03.2019 AVTOR: DZ, vir: RCS Sport

Letos bomo kolesarski navdušenci še s posebnim veseljem spremljali dirko po Italiji. Primož Roglič bo kandidat za najvišja mesta, zato bomo v naslednjih mesecih spoznavali podrobnosti Gira 2019.

20. etapa, sobota, 1. 6. 2019: Feltre – Croce d'Aune-Monte Avena, 193 km *****

Italijani so morda najboljše prihranili za konec. Boj za rožnato majico – vsaj v gorah – se bo odvijal v Dolomitih. Pripravili so 193 kilometrov dolgo etapo s štirimi vzponi in s skupaj več kot pet tisoč metri nadmorske višine. Vse skupaj se bo začelo v kraju Feltre, končalo pa na od starta sploh ne tako oddaljenem vzponu Croce d'Aune-Monte Avena. Medtem ko se bodo gledalci in ostalo spremstvo lahko hitro s starta pomaknili proti cilju, pa bodo kolesarji morali opraviti dolg in zahteven krog. Po uvodni 14 kilometrov dolgi ravnini se bodo podali na 1425 metrov visok vzpon Cima Campo.

Po 33 kilometrih dirkanja bodo kolesarji premagali ta 18 kilometrov dolg vzpon s šestoodstotnim povprečnim naklonom. Po spustu se bodo podali proti najvišji točki te etape. Proti vrhu 2047 metrov visokega nadvse poznanega prelaza Manghen. Klanec je dolg 23 kilometrov. Povprečni naklon znaša sedem odstotkov. Določeni odseki so tudi 15-odstotni. Vrh bo karavana dosegla po 84 kilometrih dirkanja. Sledil bo spust v Cavalese, krajši ravninski odsek do Predazza in potem prelaz Rolle na 1980 metrih nadmorske višine. Ta klanec je dolg 20 kilometrov, povprečni naklon pa je petodstoten. Vzpon bodo kolesarji prečkali po 129 kilometrih dirkanja.

Sledil bo dolg spust do Sorrive in potem zaključni klanec. Ta je dolg 13,5 km, povprečni naklon pa znaša 6,3 odsotka. Zadnji kilometer in pol klanca je več kot desetodstoten. Sledil bo samo še krajši spust do cilja. Cilj bo na 1225 metrih nadmorske višine. Vzpon je znan tudi po tem, da je prav tu Tullio Campagnolo novembra 1927 prišel na idejo, da bi kolesu dodal menjalnik, saj takrat v hudem mrazu ni uspel zamenjati obroča. Znamka Campagnolo je še danes nadvse vidna v kolesarskem svetu. Letos bo ta etapa tudi zadnja priložnost za hribolazce, ki bodo še želeli dobiti dirko v skupnem seštevku.
Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ