Sprinterji zamudili zadnjo priložnost, Cima do zmage kariere

Sprinterji zamudili zadnjo priložnost, Cima do zmage kariere
30.05.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Italiji je ubežniki Damiano Cima presenetil vse in dobil etapo, namenjeno sprinterjem. Favoriti skupaj.

Na dirki po Italiji je za kolesarji že 18. etapa. Po dveh zahtevnih preizkušnjah je to bila še zadnja ravninska etapa na letošnjem Giru. Tudi tokrat je bila po mnenju mnogih predolga. Kolesarji so morali prevoziti kar 222 kilometrov od Valdaore do Santa Marie di Sale v bližini Trevisa. Etapa ni bila pretirano zahtevna. Na začetku so se kolesarji povzpeli na Cimabanche.

Potem pa so se vseskozi spuščali. Po 118 kilometrih so se povzpeli še na edini kategoriziran vzpon Pieve d’Alpago. Gre za vzpon četrte kategorije. Dolg je bil šest kilometrov, povprečni vzpon pa je 5,3-odstoten. Po pričakovanjih je takoj prišlo do napadov, ritem pa se je umiril šele, ko so pobegnili trije kolesarji: Damiano Cima (Nippo Vini Fantini Faizane), Nico Denz (AG2R La Mondiale) in Mirco Maestri (Bardiani CSF).

Ker je to bila majhna skupina, se je zdelo, da bodo imeli sprinterji lahko vse pod nadzorom. Predvsem pa je šlo za dvoboj Arnauda Demarja in Pascala Ackermanna, ki sta se borila za majico najboljšega kolesarja po točkah. 35 kilometrov pred ciljem pa so imeli ubežniki še vedno štiri minut prednosti in takrat so se v glavnini prestrašili, da bi jim ubežniki prekrižali načrte.

15 kilometrov pred ciljem je razlika znašala dobri dve minuti, ubežniki pa so se razveselili še vetra v hrbet. Glavnina se jim je proti cilju hitru bližala in tri kilometre pred ciljem je napadel Nico Denz. Glavnina je imela ubežnike že na vidiku, a je nekoliko zmanjšala hitrost. Oklevanje je bilo predolgo. Denzu sicer ni uspelo, zato pa je njegovo akcijo znal izkoristiti Cima.

Nadaljeval je s sprintom, čeprav se je iz ozadja bližal izjemni Ackermann. Nemec je obšel utrujena Denza in Maestrija, Cime pa ni mogel prehiteti. Tako smo dobili presenetljivega zmagovalca, ki prihaja iz sicer majhne ekipe Nippo Vini Fantini. “Ne morem verjeti, kaj se je pravkar zgodilo. Na tem Giru sem v pobegih prevozil ogromno kilometrov.

Menil sem že, da mi nikoli ne bo uspelo. Noro. To so življenjske sanje,” je dejal Cima. Ackermann je po zaslugi drugega mesta prišel do majice najboljšega po točkah. Zdaj jih ima 226. Demare pa 2013. Na tretjem mestu je celo Cima s 104 točkami. Tretji v etapi je bil Consonni, Demare pa šele osmi. Favoriti so na cilj prišli v času zmagovalca. V skupnem seštevku tako ni prišlo do sprememb. Vodi Carapaz pred Nibalijem in Rogličem. Polanc je 11.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ