Sprinterski dan s koronskim pridihom in padci

Sprinterski dan s koronskim pridihom in padci
31.08.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Na dirki po Španiji bi moral biti miren dan. 11. etapa je bila bolj ali manj ravninska. A vendar se je dogajalo marsikaj.

11. etapa na dirki po Španiji je kolesarje popeljala od ElPozo Alimentaciona do Cabo de Gata. Zaključek je potekal ob morju. Etapa je bila dolga 191 kilometrov in z vidika vzponov ni bila posebej zahtevna. Zato smo lahko pričakovali, da bodo svojo besedo imeli sprinterji.

Še pred startom sta odjeknili novici, da dveh kolesarjev iz prve deseterice v skupnem seštevku ne bo na startu. Zaradi pozitivnih vzorcev na novi koronavirus sta iz igre za visoka mesta izpadla šesti Simon Yates in deveti Pavel Sivakov. Zaradi Covid-19 je Kern Pharma izgubila kar tri kolesarje. To so Roger Adrià, Héctor Carretero in Pau Miquel.

Do zdaj je zaradi koronavirusa dirko zapustilo že 21 kolesarjev. Na startu je tako bilo še 151 kolesarjev, med katerimi sta bila tudi Jan Polanc in Primož Roglič. Ker je pihal rahel nasprotni veter, je bilo ubežnikom še težje. V ospredju so se znašli Jetse Bol (Burgos-BH), Vojtech Repa (Kern Pharma) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi). Privozili so si štiri minute prednosti.

Potem pa so se v glavnini prebudili pri Alpecin Deceunincku. Na pomoč pri narekovanju ritma so priskočili še kolesarji iz Arkeje in Treka. A povprečna hitrost je bila precej manjša od najmanjše predvidene in tako so kolesarji zamujali na vseh časovnicah. 65 kilometrov pred ciljem je najprej Repa v ovinku zdrsnil, potem pa je v desnem ovinku v glavnini padel še Julian Alaphilippe, ki je moral zaradi poškodb in tako je nastop svetovnega prvaka ogrožen tudi na svetovnem prvenstvu.

Poleg tega je vodilni Remco Evenepoel izgubil še drurgega pomčnika za branjenje rdeče majice. Zadnjega izmed ubežnikov Bola je glavninia ujela 26 km pred ciljem. Deset km pred ciljem je leteči cilj in dodatne točke pobral Mads Pedersen. Predvsem ekipa BikeExchange je opravila veliko dela pri pripravi sprinterskega vlaka. Ob vstopu v zadnje štiri kilometre je veter pihal s strani.

Prvi je sprint začel Xandro Meurisse, a je to bilo prezgodaj. Pametno je na vse skupaj počakal Kaden Groves, ki je na koncu po dolgem sprintu tudi zmagal. Prišel je do prve etapne zmage na tritedenskih dirkah. Drugi je bil Danny Van Poppel, tretji pa Tim Merlier. Favoriti za končno zmago so končali v glavnini, tudi Primož Roglič in Jan Polanc. Evenepoel je brez večjih težav ubranil rdečo majico.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ