Stefano Pirazzi dobil deževno etapo! Pred etapo sestanek!

Stefano Pirazzi dobil deževno etapo! Pred etapo sestanek!
28.05.2014 AVTOR: D. Z.
V 17. etapi so na svoj račun prišli ubežniki in junak etape je Stefano Pirazzi. Nairo Quintana je obdržal rožnato majico.
Sarnonico je gostil 208 kilometrov dolgo preizkušnjo, ki se je končala v Vittorio Venetu. Etapa sicer ni bila pretirano razgibana, a sprinterji tokrat niso prišli do izraza. Priložnosti so tako znali izkoristiti ubežniki. Etapa se je sicer začela v znamenju polemik po kaosu v 16. etapi.

Športni direktorji in menedžerji ekip so imeli celo sestanek, na katerega so povabili namestnika direktorja dirke Maura Vegnija, a se ta sestanka ni želel udeležiti. Kaj so se dogovorili, ni znano. A na startu se je vseeno pojavilo 160 kolesarjev, med katerimi so bili tudi trije Slovenci. Borut Božič, Luka Mezgec in Jan Polanc.

V rožnati majici se je prvič predstavil Nairo Quintana. In to povsem v rožnatem. Od dresa do čelade, pa tudi kolo so mu pri Canyonu že pripravili. Glavnina z vsemi najboljšimi je tokrat vendarle vsaj nekoliko lahko zadihala. A ne takoj po startu. Povprečna hitrost po prvi uri dirkanja je znašala kar 52,1 km/h.

Kmalu zatem je sledil napad Thomasa De Gendta in Van Emdena. Po 78 kilometrih dirkanja se jima je pridružil Daniel Oss. Sledilo je še ogromno napadov. Kolesarji so slutili, da je ta etapa namenjena ubežnikom. In kmalu zatem se je v ospredju izoblikovala skupina 26 kolesarjev.

To so bili 
Enrico Gasparotto (Astana), Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Stefano Pirazzi (Bardiani), Nicola Boem (Bardiani), Marco Canola (Bardiani), Jos Van Emden (Belkin), Daniel Oss (BMC), Oscar Gatto (Cannondale), Johan Le Bon (FDJ), Jussi Viekkanen (FDJ), Damiano Cunego (Lampre-Merida), Mattio Bono (Lampre-Merida), Lars Bak (Lotto-Belisol), Tim Wellens (Lotto-Belisol), Igor Anton (Movistar), Thomas De Gendt (Omega Pharma-QuickStep), Serge Pauwels (Omega Pharma-QuickStep), Davide Malacarne (Europcar), Simon Geschke (Giant-Shimano), Alberto Losada (Katusha), Edvard Vorganov (Katjuša), Philip Deignan (Sky), Jevgenij Petrov (Tinkoff-Saxo), Jay McCarthy (Tinkoff-Saxo), Fraportti in Fabio Felline (Trek Factory Racing).

Samo pet ekip med ubežniki ni imelo svojega predstavnika. Oslabljena Garmin Sharp in Orica GreenEdge ter Neri Sottoli, Colombia in Movistar, ki brani rožnato majico. Ubežniki so si privozili več kot deset minut prednosti in jasno je bilo, da se bodo lahko udarili za etapno zmago. Tim Wellens je prvi prečkal prvega izmed dveh kategoriziranih vzponov. Oba sta bila četrte kategorije.

30 kilometrov pred ciljem pa je tudi med ubežniki prišlo do prvih napadov. Za največjo selekcijo je dobrih 20 kilometrov pred ciljem poskrbel Thomas De Gendt. Belgijec je napadel na kratkem, a z 11-odstotki zelo strmem vzponu četrte kategorije na Muro di Ca del Poggio, kjer se je zbralo tudi lepo število navijačev.

V lov za njim se je podal Stefano Pirazzi, medtem ko je v spustu prišlo tudi do nekaterih padcev. V ospredju se je zbrala peterica ubežnikov: De Gendt, Pirazzi, Montaguti, McCarthy in Wellens. Najbližji zasledovalci niso bili složni, saj so se začeli napadati, tako da je bilo jasno, da se bo peterica udarila za zmago. Dober kilometer pred ciljem pa je napadel Stefano Pirazzi, ki ni hotel čakati na sprint.

Četverica ni odgovorila na napad in Pirazzi je imel prosto pot do zanj najprestižnejše zmage. Drugi je bil Wellens, tretji pa McCarthy. Za Pirazzija, ki je bil lani najboljši na gorskih ciljih, je to sploh prva zmaga med profesionalnimi kolesarji. Glavnina, v kateri so bili vsi trije Slovenci je na cilj prišla z dobrimi 15 minutami zaostanka. V skupnem seštevku pa ni prišlo do sprememb. Pred zahtevno 18. etapo vodi Nairo Quintana. Kolumbijec je tako prvi dan v karieri nosil rožnato majico na Giru, ki jo je včeraj prevzel od rojaka Urana.


Dirka po Italiji, 17. etapa
1. Stefano Pirazzi (Ita) Bardiani-CSF 4:38:11
2. Tim Wellens (Bel) Lotto Belisol
3. Jay Mccarthy (Avs) Tinkoff-Saxo
4. Thomas De Gendt (Bel) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
5. Matteo Montaguti (Ita) AG2R La Mondiale
6. Jussi Veikkanen (Fin) FDJ.fr 0:28
7. Simon Geschke (Nem) Team Giant-Shimano
8. Fabio Felline (Ita) Trek Factory Racing
9. Marco Canola (Ita) Bardiani-CSF
10. Serge Pauwels (Bel) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
55. Luka Mezgec (Slo) Giant Shimano +15:39
63. Borut Božič (Slo) Astana
83. Jan Polanc (Slo) Lampre Merida

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 73:05:31
2. Rigoberto Uran Uran (Kol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 1:41
3. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 3:21
4. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 3:26
5. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 3:28
6. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 3:34
7. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 3:49
8. Wilco Kelderman (Niz) Belkin Pro Cycling Team 4:06
9. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin Sharp 4:16
10. Robert Kišerlovski (Hrv) Trek Factory Racing 8:02
11. Alexis Vuillermoz (Fra) AG2R La Mondiale 14:20
12. Alexandre Geniez (Fra) FDJ.fr 17:40
13. Ivan Basso (Ita) Cannondale 22:28
14. Maxime Monfort (Bel) Lotto Belisol 22:35
15. Matteo Rabottini (Ita) Neri Sottoli - Yellow Fluo 24:14
16. Hubert Dupont (Fra) AG2R La Mondiale 26:37
17. Franco Pellizotti (Ita) Androni Giocattoli 28:30
18. Damiano Cunego (Ita) Lampre-Merida 33:47
19. Michael Rogers (Avs) Tinkoff-Saxo 35:00
20. Jos é Herrada Lopez (Špa) Movistar Team 39:04
41. Jan Polanc (Slo) Lampre Merida 1:19:36
129. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 3:08:15
148. Luka Mezgec (Slo) Team Giant Shimano 3:32:47
Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ