Stelvio je zdržal, sobotne kraljevske etape ne bo

Stelvio je zdržal, sobotne kraljevske etape ne bo
22.10.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Direktor Gira Mauro Vegni je včeraj pozno popoldne potrdil, da bo današnja etapa s Stelviom izvedena, kot so načrtovali, sobotna kraljevska pa bo precej spremenjena, ker Giro ne sme več v Francijo.


Passo Stelvio.

Prireditelji Gira so se najbolj bali vremena, sneg in nizke temperature bi lahko precej vplivali na podobo zadnjega tedna dirke, a jim je šlo vsaj za današnjo etapo vreme zelo na roko.

Vremenska napoved je dobra in tako se bo etapa po načrtih povzpela na sloviti Stelvio, vzpon, dolg 24,8 kilometra s kar 7,4 % naklonom, ki se zaključi na 2746 metrih nadmorske višine. Stelvio bo tudi letošnja Cima Coppi, na vrhu pa ob prečkanju karavane napovedujejo okrog 4 stopinje Celzija in sončno vreme.

Vir: ProCyclingStats.com

Še pred Stelviom bosta v današnji etapi na sporedu dva kategorizirana vzpona, nato pa sledi še spust in ciljni vzpon do Torri di Fraele (9 km, 6,8 %). »Vreme nam je bilo zelo naklonjeno in z veseljem lahko potrdim, da bomo spremljali današnjo etapo v prvotni obliki, torej tudi s Stelviom. Ne vem točno, zakaj danes preostali favoriti niso poizkušali z napadi, bodo pa imeli na Stelviu verjetno zadnjo priložnost, da še obračunajo z Almeido in naredijo večje razlike v skupnem seštevku, zato bi nas morala čakati zanimiva etapa,« je včeraj razlagal Vegni.

Po prvotnem načrtu bi morala imeti karavana na voljo še dve možnosti, ob današnji etapi tudi sobotno z vzponoma na Agnello in Izoard pred ciljnim vzponom do Sestriera, a so vmes posegli Francozi. Vreme bi bržkone zdržalo tudi v soboto, so pa prireditelji včeraj dobili uradno obvestilo pokrajine Briancon, da zaradi koronavirusa Giru prepovedujejo vstop na francosko ozemlje.

Prvotni profil 20. etape, ki bo zdaj dobil povsem novo podobo. Vir: ProCyclingStats.com

»Žal smo dobili obvestilo, da ne smemo v Briancon, zato seveda odpadeta vzpona na Agnello in Izoard, to bi bilo v teh razmerah neizvedljivo. Naredili bomo etapo s tremi vzponi na Sestriere z dveh različnih smeri, ki bo še vedno zahtevna, a precej lažja, kot bi bila v originalni podobi,« je pojasnil Vegni.

Danes nas torej čaka edina prava kraljevska etapa letošnjega Gira, zato se lahko pripravimo na »ognjemet«.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ