Številke prihajajoče dirke po Italiji

Številke prihajajoče dirke po Italiji
01.12.2017 AVTOR: D. Z.
21 etap, trije dnevi počitka, 3546 kilometrov, dve posamični vožnji na čas, 44 tisoč metrov nadmorske višine ... Vse to in še več je Giro 2018.

V sredo so predstavili dirko po Italiji. Trasa je vsekakor zanimiva, obeta se nov zahteven Giro z začetkom v Jeruzalemu in ciljem v Rimu. Tu je še nekaj številk.

Zaradi daljšega prvega transferja bodo na sporedu trije prosti dnevi. Na vrsti bodo vsak ponedeljek. Skupno bo na sporedu 21 etap. Rim bo zadnjo etapo gostil šele četrtič v zgodovini Gira. Do zdaj se je Giro tam končal v letih 1911, 1950 in 2009. Giro bo dolg 3546 kilometrov. Na sporedu bosta dva posamična kronometra.

Najprej 9,7 km dolg uvodni v Jeruzalemu, potem pa še 34,5 km dolga vožnja na čas v 16. etapi. Povprečna dolžina etap znaša 168,9 km. Najdaljša etapa bo deseta, ki bo kolesarje vodila od Penne do Gualda Tadina. Dolga bo kar 239 kilometrov. Kolesarji bodo morali premagati 39 kategoriziranih vzponov, skupno pa 44 tisoč metrov nadmorske višine. Glede na kategorizacijo bo sedem etap lažjih, osem srednje težkih in šest zahtevnih gorskih.

Naslednje leto bo zaradi spremenjenih pravil na startu sicer ravno tako 22 ekip, a manj kolesarjev, saj bo vsaka ekipa lahko na dirki računala na osem članov, in ne več na devet, kot do zdaj. Torej, namesto 198 kolesarjev, jih bo na startu 176. Poleg 18 World Tour ekip bo organizator Posebno povabilo podelil še štirim prokontinentalnim. Skorajda zagotovo izraelski ekipi Israel Cycling Academy. Nekaj etap bo nosilo prav poseben naziv. Poimenovali so jih po nekaterih junakih Uvodni kronometer bo etapa Gina Bartalija.

Deveta etapa bo posvečena Marcu Pantaniju. Campo Imperatore bo gostil cilj te preizkušnje. Leta 1999 je bil tam najboljši Pantani, potem pa so ga tik pred koncem praktično že dobljenega Gira izključili z dirke. V 11. etapi se bodo s ciljem v Osimu (krajši ciljni vzpon) spomnili tudi na letos tragično preminulega Micheleja Scarponija. Predvsem pa se bodo v nekaterih etapah v severni Italiji spomnijali žrtev prve svetovne vojne. Letošnja Cima Coppi oziroma najvišja točka Gira bo z 2178 metri nadmorske višine Colle delle Finestre. Kaj pa kratka zgodovina?

Samo štirje kolesarji so zdaj so vodili od starta do cilja. Leta 1919 Costante Girardengo, osem let kasneje Alfredo Binda, leta 1973 Eddy Merckx in nazadnje še Gianni Bugno leta 1990. 14-krat se je zgodilo, da je kolesar dobil Giro, a ni slavil etapne zmage. Italijani so domačo dirko dobili 69-krat, kolesarji iz ostalih držav pa 31-krat. Fausto Coppi je najmlajši zmagovalec dirke po Italiji. Prvič jo je dobil leta 1940, ko je bil star 20 let in 158 dni. Najstarejši zmagovalec je Fiorenzo Magni. Leta 1955 je bil najboljši pri 34 letih in 180 dneh. In potem je tu še Chris Froome.

Eden izmed tistih, ki bodo poskušali dobiti Giro in Tour v isti sezoni. Nazadnje je to uspelo Marcu Pantaniju leta 1998. Lani je spodletelo Nairu Quintani, tudi Alberto Contador ni bil uspešen. Če bo Froome dobil Giro, potem bi v manj kot enem letu dobil vse tri tritedenske dirke. To bi bil poseben podvig. Le redki so kolesarji, ki so dobili tako Giro kot Vuelto in Tour Froome bi tako lahko spisal prav posebno zgodbo, saj je dobil tudi zadnji dve tritedenski dirki - Tour in Vuelto. Prav lahko bi zdaj dobil kar štiri tritedenske dirke zapored. Seveda, če mu uspe podvig, ki že dolgo ni uspel nikomur. Dobiti Giro in Tour v isti sezoni.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ