Številke zmagovalca Toura: 32 tisoč km, skoraj tisoč ur na kolesu 1500 vatov ...

Številke zmagovalca Toura: 32 tisoč km, skoraj tisoč ur na kolesu 1500 vatov ...
31.12.2014 AVTOR: D. Z.
Vincenzo Nibali je za časopis Gazzetta dello Sport razkril nekaj zares zanimivih številk z njegovih treningov v letu 2014.

Vincenzo Nibali letos ni imel najboljše sezone. Vse do dirke po Franciji, ki jo je potem na prepričljiv način dobil. In tako je postal šele šesti kolesar do zdaj, ki je v karieri dobil vse tri tritedenske dirke, saj je lani zmagal na domačem Giru, še prej pa na španski Vuelti. A zmaga na Touru je nekaj posebnega. Pa vas zanima, koliko ur je letos preživel na kolesu? Koliko kilometrov je prevozil? Nibali je razkril nekaj številk.

Govorimo o obdobju med 11. decembrom 2013 in 31. oktobrom 2014. Torej, v manj kot enem letu, je Nibali prevozil 32.584 kilometrov. Na kolesu je preživel 996 ur, povprečna hitrost vseh treningov pa je znašala 32 km/h. Nastopil je na 73 dirkah, kar znese 11794 km. 1500 vatov. To je največja moč, ki jo je razvil na treningu. Interval je trajal pet sekund. 1100 vatov pa je razvita moč, ki jo je lahko obdržal 20 sekund.

Največja moč na dirki? Se spomnite druge etape na dirki po Franciji? Etapa do Sheffielda, ki jo je Nibali dobil z napadom v zadnjih kilometrih. Tam je v zadnjih štirih minutah pedale poganjal z močjo 473 vatov. Nibali je še razkril najvišjo hitrost. Tudi to je dosegel na dirki po Franciji. In sicer na spustu v sedmi etapi do Nanyja, ko je drvel tudi 102 km/h. Ta osredotočenost na številke, vate … izhaja predvsem iz Paola Slonga.

Ta je Nibalijev trener in je bil njegov trener že v času, ko je ta dirkal za Liquigas. Prav Slongo je o varovancu lepo povedal: »Vincenzo je bil umetnik, ki je živel po občutkih. Zdaj je našel ravnotežje med njegovimi instinkti, znanostjo in metodološkim pristopom. Tour je bil pravi prikaz našega načina dela. V prihodnosti lahko naredimo napredek pri materialih ali pri malenkostih, vendar, kar se tiče predstav, Nibali je dosegel svoj vrh. « Sicer pa je Nibali že razkril, da bo prvi cilj leta 2015 branjenje rumene majice na Touru.

2016 pa želi zmagam na vseh treh tritedenskih dirkah dodati še prav posebno lovoriko. Tako bi ušel tudi prej omenjeni peterici. Rad bi postal olimpijski prvak. Do zdaj še nobenemu kolesarju, ki je dobil vse tri tritedenske dirke, ni uspelo zmagati tudi na olimpijskih igrah. Leta 2016 bodo Igre v Riu. Traso pa smo vam že predstavili. »Traso sem pogledal in zdi se, da bo proga zelo težka, zahtevna in bo zato pisana na kožo mojim sposobnostim. Videli bomo. Do tja je še leto in pol, vendar pa si želim biti eden izmed protagonistov, « je priznal Nibali.

Značke: Dirka po Italiji, Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ