Štirje kategorizirani vzponi in spektakel v Firencah

Štirje kategorizirani vzponi in spektakel v Firencah
12.05.2013 AVTOR: D. Z.
V nedeljo bo na dirki po Italiji na sporedu že deveta etapa in tudi ta bo za kolesarje še kako zahtevna. Tudi za novega nosilca rožnate majice Vincenza Nibalija.

Noge so že utrujene
Tisti pravi najtežji vzponi sicer šele prihajajo. A tudi deveta etapa še zdaleč ne bo lahka. Za kolesarji je že en teden dirkanja in nekateri so že krepko utrujeni. Za tistimi, ki se borijo za najvišja mesta v skupnem seštevku, pa je tudi sobotni kronometer, ki so ga morali odpeljati na polno. Zaradi dolžine – dolg je bil kar 54,8 kilometra – pa so noge lahko še precej bolj utrujene, kot bi kdo lahko pričakoval. In tako bo deveta etapa lahko zelo zahtevna, pa tudi nepredvidljiva.

Dolga bo 170 kilometrov. Začela se bo v Sansepolcru, končala pa v Firencah. Najvišja točka etape bo vrh enega izmed štirih kategoriziranih vzpnov, ki bodo na sporedu. Ta leži na 1060 metrih nadmorske višine. Kolesarji bodo kolesarili po prelepi, a obenem hriboviti Toskani. V zaključku pa bodo delno vozili tudi po trasi septembrskega svetovnega prvenstva.

Štirje kategorizirani vzponi
Kolesarji se bodo morali vse od starta postopoma vzpenjati. Po 82 kilometrih pa bo vrh najvišjega vzpona dneva. Govorimo o 1060 metrov visokem vzponu druge kategorije Passo della Consuma. Sledil bo spust in takoj nato nov vzpon. Tokrat še težji, saj so ga organizatorji označili za vzpon prve kategorije. To je vzpon na 957 metrov visoko Vallombroso. Tega bo konec po prevoženih 108 kilometrih.

Spet bo sledil spust, nekaj kilometrov ravnine, potem pa še dva kategorizirana vzpona. Najprej vzpon tretje kategorije Vetta le Croci. Vrh leži na 545 metrih nadmorske višine. Tako po spustu pa se bodo kolesarji povzpeli še na vzpon četrte kategorije. Na 295 metrov visoki Fiesole. Sledil bo spust in nadvse zahteven prihod v cilj, ki ga lahko vidite tudi na enem izmed presekov trase. Predvsem zadnjih 1700 metrov je zelo zanimivih, saj se cesta vseskozi rahlo vzpenja. Povprečen naklon tega odseka pa znaša tri odstotke.

Ubežniki, favoriti in napadalni kolesarji Vini Fantinija
Vsekakor je to etapa, kjer bodo novo priložnost za uspeh – prvo je v petek izkoristil Adam Hansen – iskali ubežniki. A tudi favoriti za rožnato majico bodo morali biti še kako pozorni. Prav lahko se zgodi, da bo imela Astana že prvi dan ogromno dela pri branjenju rožnate majice Vincenza Nibalija.

Opozorimo lahko tudi na podatek, da iz teh krajev prihaja ekipa Vini Fantini Selle Italia, ki je na letošnjem Giru zelo aktivna, pa čeprav se do etapne zmage ni dokopala. Spomnimo. Zanje vozijo kolesarji, kot so Mauro Santambrogio, Danilo Di Luca, Stefano Garzelli, Matteo Rabottini, Fabio Taborre …

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ