Superman prvi na cilju, Roglič pa ostaja na vrhu

Superman prvi na cilju, Roglič pa ostaja na vrhu
02.09.2021 AVTOR: N. Gr., foto: La Vuelta

Tudi po kraljevski etapi letošnje dirke po Španiji Primož Roglič ostaja v rdeči majici. Danes je še utrdil svoje vodstvo v skupnem seštevku, nekaj sekund mu je odščipnil le Miguel Angel Lopez, ki je dobil etapo.

Današnja 18. etapa Vuelte je bila označena kot kraljevska na letošnji izvedbi z več kot 4500 višinskimi metri in štirimi težkimi vzponi. Za konec je gledalce čakala poslastica - prvi vzpon na Gamoniteiru, 15 kilometrov dolg vzpon z 10-odstotnim povprečnim naklonom in betonsko cesto na koncu.

Pričakovano je bila v ospredju vnovič velika skupina ubežnikov, v njej je Michael Storer najdlje vztrajal v ospredju in nabiral točke na gorskih ciljih, a jim tokrat ni bilo dano, da bi se borili za etapno zmago, saj so pri Bahrain Victoriousu zamudili beg, želeli pa so si nekaj pokazati v današnji etapi.

Tako so kolesarji Bahraina v slabem vremenu narekovali ritem in izničili vse napade, na ciljnem vzponu pa se je začel boj za zmago, tako etapno kot skupno. Več kolesarjev je poizkušalo z begom, a so bili favoriti v skupnem seštevku preblizu, videlo pa se je, da je kombinacija včerajšnje težke etape in današnjih višinskih metrov pri vseh pustila sledi.

Roglič se je zato izognil številnim napadom, saj tekmeci niso imeli nog, da bi ga resno izzvali v boju za skupno zmago, čeprav je bila danes zadnja res težka gorska etapa na letošnji dirki. V zadnjih kilometrih je večkrat napadel Egan Bernal, ki je poskrbel za zadnjo selekcijo, ko so v ospredju ob njem ostali še Enric Mas, Miguel Angel Lopez, Roglič in Sepp Kuss.

Američan je hitro odpadel, nato pa je napadel Superman Lopez in si privozil slabih 30 sekund naskoka. Roglič ga ni rabil loviti, saj je Kolumbijec v skupnem seštevku za njim zaostajal za več kot tri minute.

Prvenec Lopeza za Movistar v tej sezoni na tritedenskih dirkah

Lopez je Movistarju tako na vrhu Gamoniteiruja privozil prvo zmago na tritedenskih dirkah v tej sezoni, v megli in dežju je bila njegova vožnja še toliko bolj spektakularna. Za piko na i novi suvereni predstavi in potrditvi rdeče majice je Roglič v zadnjih metrih še napadel Masa in mu vzel novih pet sekund, po današnjem dnevu pa je jasno, da bo Roglič, če v zadnjih treh etapah ne bo katastrofe, še tretjič zapored kralj Vuelte.

Jutri je na dirki po Španiji na sporedu zadnja šprinterska etapa, v soboto je profil podoben ardenskim klasikam, v nedeljo pa je na sporedu zaključni kronometer v Santiagu de Composteli.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ