Svetovno prvenstvo v Zolderju: pregled, program in favoriti

Svetovno prvenstvo v Zolderju: pregled, program in favoriti
28.01.2016 AVTOR: Matej Zalar
Danes se je s pregledom proge in prvim uradnim treningom začelo svetovno prvenstvo v ciklokrosu, ki se po letu 2012 vrača v Belgijo. Tokrat ga bo gostil Zolder.

Sobota:

- Svetovno prvenstvo 2016 – dirka mladincev (11:00)

 

- Svetovno prvenstvo 2016 – ženske do 23 let (13:00)

 

- Svetovno prvenstvo 2016 – ženske Elite (15:00)

 

Nedelja:

- Svetovno prvenstvo 2016 – moški do 23 let (11:00)

 

- Svetovno prvensto 2016 – moški Elite (15:00)

Dirka na bivši progi formule ena v Zolderju bo po letu 2012 prva na belgijskih tleh, ki bo odločala o naslovu svetovnega prvaka v ciklokrosu. Takrat je peščena proga v Koksijdeju privabila kar 60 000 gledalcev, letos pa organizatorji načrtujejo, da bo izjemno močno belgijsko reprezentanco v Zolderju podprlo še več ljudi, s čimer bi postal najbolj obiskan vikend ciklokrosa v zgodovini.

Razmere so se od leta 2012 drastično spremenile, karte pa na novo premešale. Tako bo prvič v moderni eri, odkar se za naslov svetovne prvakinje merijo tudi ženske, prvenstvo potekalo brez absolutne favoritinje. Ravno obratno pa bo pri moških vse drugo kot vnovična zmaga Mathieuja Van Der Poela veliko presenečenje. 

Proga v Zolderju je tehnično precej zahtevna. Dolga štartno-ciljna ravnina omogoča nemoteno prehitevanje, dirka pa se ponavadi odloča na kratkih, a strmih vzponih v drugem delu proge. Ta vikend bo v Zolderju deževalo, a blata organizatorji vseeno ne pričakujejo, saj se podlaga zelo hitro suši. Tempo bo zato nedvomno zelo hiter, bodo pa mokri in spolzki ovinki precejšen zalogaj za najhitrejše kolesarje. 

Sanne Cant prva favoritinja, svojo računico ima tudi Katie Compton

Ob odsotnosti Marianne Vos, ki je osvojila kar sedem naslovov svetovne prvakinje, in Pauline Ferrand - Prevot, ki zaradi poškodbe svojega naslova svetovne prvakinje v Zolderju ne bo branila, bo vloga prve favoritinje pripadla domačinki Sanne Cant.

Cantova v letošnji sezoni vozi zelo konstantno, nanizala je že 15 zmag, od tega tri v svetovnem pokalu, dobila pa je tudi generalko v Zolderju pred slabim mesecem dni. Že lansko leto je na svetovnem prvenstvu zaostala le za mlado Francozinjo, tako da si je letos mavrično majico postavila za prvi cilj sezone.

Pot do zmage pa ne bo tako lahka, saj se Američanka Katie Compton še vedno ne da. Veteranka je vsako leto med najboljšimi kolesarkami v ciklokrosu na svetu, tudi letos je pokazala nekaj prebliskov vrhunske forme, a ni več tako konstantna, kot je bila v preteklih letih. V Zolderju je na dirki svetovnega pokala zaostala le za Cantovo, tako da ji proga očitno ustreza, bo pa morala za naslov prvakinje pokazati daleč najboljšo predstavo v letošnji sezoni.

Med favoritinje za visoka mesta lahko uvrstimo tudi Italijanko Evo Lechner, ki je dobro začela sezono, nato pa se je nekoliko bolj posvetila gorskemu kolesarstvu, in mlade Ellen Van Loy, Sophie De Boer in Thalito De Jong. Vse so na nekaterih dirkah že pokazale dobre vožnje, predvsem Van Loyeva pa bi bila na krilih domačih navijačev lahko zelo nevarna. 

Vse razen nove zmage Van Der Poela bo veliko presenečenje

Belgijci so končno dočakali novo svetovno prvenstvo na svojih tleh, a na njihovo smolo prvi favorit pred dirko ni domačin. Mathieu Van Der Poel je prvi del sezone zaradi poškodbe kolena izpustil, a se je nato vrnil v vrhunski formi in dobil zadnje štiri tekme v svetovnem pokalu. Ker je zaradi odsotnosti z dirk izgubil možnosti za zmago v skupnem seštevku, je vse moči usmeril v svetovno prvenstvo.Za nameček mu je tehnično zahtevna proga v Zolderju pisana na kožo, tako da bo 21-letni Nizozemec prvi favorit pred dirko, na kateri bo poizkušal ubraniti mavrično majico. Belgijci se mu bodo poizkušali zoperstaviti z zelo močno ekipo. Wout Van Aert je sezono začel udarno, nizal zmage kot po tekočem traku, v zadnjem delu pa je nekoliko popustil. Tudi na zadnji dirki pred prvenstvom v Hoogerheideju je na drugem mestu za Van Der Poelom zaostal za skoraj minuto in priznava, da je Nizozemec v tem trenutku za razred boljši nasprotnik.

Možnost za domačo zmago se skriva v zelo dobri ekipni vožnji. Kevin Pauwels je skozi celotno sezono konstantno dober, veteran Sven Nys bo na svojem zadnjem svetovnem prvenstvu zagotovo nevaren, Laurens Sweeck, Tom Meeusen in Michael Vanthourenhout pa so na nekaterih dirkah v letošnji sezoni že pokazali prebliske vrhunske forme.

Med favorite lahko štejemo še 24-letnega Nizozemca Laarsa Van Der Haara, ki je lani na svetovnem prvenstvu končal na tretjem mestu, v letošnji sezoni pa je bil nekajkrat edini, ki je lahko sledil hitrim pospeševanjem Van Der Poela. Ameriške barve bosta branila Jeremy Powers in Steven Hyde, ki pa se najbrž ne bosta vmešala v boj za zmago.

Spored prvenstva

Danes in jutri bodo na progi v Zolderju potekali uradni treningi, kjer se bodo kolesarji lahko podrobno spoznali z vsemi pastmi nekdanjega dirkališča formule ena. Tekmovalni program se začenja v soboto, ko se bodo v boj za naslov svetovnega prvaka najprej podali mladinci, sledile bodo kolesarke do 23 let, vrhunec dneva pa bo dirka v ženski kategoriji Elite.

V nedeljo bodo dopoldne nastopili moški do 23 leta, ob 15. uri pa sledi vrhunec vikenda z moškim bojem za naslov svetovnega prvaka v članski konkurenci. Vse dirke si boste v živo lahko ogledali na UCI-jevem kanalu na YouTubeu.


Značke: Ciklokros, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ