Tadej Pogačar, do šeste etapne zmage, na Dirki po Italiji

Tadej Pogačar, do šeste etapne zmage, na Dirki po Italiji
25.05.2024 AVTOR: Uredništvo, Foto: LaPresse

V predzadnji etapi je bil Tadej Pogačar ponovno izjemno razpoložen ter poleg šeste etapne zmage, povečal vodstvo v skupni razvrstitvi, pred drugo uvrščenim na deset minut.

Za Pogačarjem se je v etapi izkazal Valentin Paret-Peintre iz ekipe Decathlon AG2R La Mondiale, ki je »potegnil« skupino zasledovalcev na zadnjih kilometrih Monte Grappe, ter na ciljni črti dobri dve minuti za Pogačarjem šprintal do drugega mesta in potrdil, da francoska ekipa World Team zasluženo zaključuje Giro, kot vodilna ekipa.

Dani Martínez iz ekipe Bora-Hansgrohe je na drugem mestu v skupnem seštevku in tretjem mestu v etapi prikazal še eno izjemno predstavo ter se utrdil na drugem mestu.

Geraintu Thomasu (Ineos Grenadiers) je na svoj 38. rojstni dan uspelo zadržati tretje mesto v skupni razvrstitvi in podaljšal svoj rekord iz prejšnje sezone kot najstarejši kolesar, ki je kdajkoli končal na stopničkah na Dirki po Italiji.

Poleg Tadeja Pogačarja, ki na vsaki dirki navdušuje z izjemnimi tekmovalnimi in netekmovalnimi predstavami (na današnji etapi je po prejemu bidona od UAE osebja ob progi, iz desne strani ceste predal bidon pijače, dečku na levo stran ceste, ki je v navijaškem vzdušju tekel ob Pogačarju), čigar ugled in priljubljenost se le še krepita, je bil najbolj aktiven kolesar dneva Giulio Pellizzari iz VF Group-Bardiani-CSF-Faizanè, ki je v begu vztrajal najdlje in katerega je UAE vlak lovil na drugem in zadnjem vzponu na Monte Grappa. Mladi Italijan se ni mogel zoperstaviti moči ekipe UAE Team Emirates, tako kolektivni kot tudi individualni moči Pogačarja. Ekipni kolegi Pogačarja so Pellizzariju na Monte Grappa zmanjšali zaostanek na 30 sekund in tako pripravili Tadeju Pogačarju, vse za zadnji napad na Giru, čeprav tudi v jutrišnji »promenadni« etapi ni mogoče ničesar izključiti.

V nekaj minutah je bil Tadej Pogačar ob Pellizzariju, kmalu zatem pa je tudi mladi Italijan popustil in Pogačarja hitro izgubil iz vidnega polja.

Po zaslugi Antonia Tiberija (Bahrain Victorious) in Einerja Rubia (Movistar), ki sta na Monte Grappa sledila Martínezovemu kolesu in prisilila Thomasa in Bena O'Connorja (Decathlon AG2R La Mondiale) v dolgotrajno zasledovanje, je bil na koncu zaostanek v cilju za Tadejem Pogačarjem »le« dobri dve minuti. Razvrstitev med prvimi tremi na dirki je ostala nespremenjena, z odlično vožnjo pa je uspelo med deseterico prikolesariti Michaelu Storerju iz Tudor Pro Cycling Team ekipe.

Monte Grappa bo tako še eden od slovenskih vzponov na Dirki po Italiji, ki so ga zaznamovali slovenski navijači ter kronal Tadej Pogačar z etapno zmago.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Ključne besede:
Tadej Pogačar
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ