Tadej Pogačar spet neustavljiv

Tadej Pogačar spet neustavljiv
11.05.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Kaj sploh še reči. Tadej Pogačar še naprej blesti. Druga zmaga v dveh dneh in tretja na letošnjem Giru. Za prepričljivo vodstvo v skupnem seštevku.

Spoleto je gostil start osme etape na dirki po Italiji, cilj pa vzpon, ki ga večina kolesarjev dobro pozna- Prati di Tivo. Gre za 14,7 km dolg klanec s 7-odstotnim povprečnim naklonom. V 152 kilometrih so kolesarji premagali dobrih 3600 metrov nadmorske višine.

Etapa je bila zelo razgibana, skupno pa so bili trije kategorizirani klanci. Vzpon druge in tretje kategorije ter zaključni prve kategorije. Takoj po startu - prvih sedem kilometrov je že potekalo na vzpon - je prišlo do številnih napadov. Na vzponu druge kategorije Forca Capistrello, po skoraj 40 kilometrih dirkanja se je izoblikovala skupina 14 kolesarjev, med katerimi so bili tudi najnevarnejši v skupnem seštevku Bardet, pa Sheffield, Alaphilippe, Sanchez, Quintana, Verre, Paret Peintre …

V ospredju so zaradi vzpona vztrajali zares samo zares dobri kolesarji, a večje prednosti si niso uspeli privoziti. Ko je ta znašala dobri dve minuti, je v glavnini ritem narekoval UAE, ki je Imel vse pod nadzorom. Tudi Domen Novak je spet opravil ogromno dela, v prvem delu pa predvsem Laengen in Bjerg. Ob vznožju zadnjega klanca so imeli ubežniki vsega 20 sekund naskoka pred vse manjšo skupino okrog rožnate majice.

Novak je opravil svoje delo, potem še Grossscharnter. Hitro so nekateri zaostali. Tudi Plapp v beli majici in Pedro Lopez. Zadnjega ubežnika Pareta Peintreja je skupina z najboljšimi, v kateri je ritem narekoval Rafala Majka ujela dobre štiri kilometre pred ciljem. Pravega napada pa vseeno nismo videli. Pospešil je Antonio Tiberi, a potem se je skupina ustavila, spogledala in Majka se je lahko vrnil ter narekoval ritem.

Sledil je sprint za zmago, v katerem pa je bil Pogačar po pričakovanjih močnejši od Martineza in O’Connorja. Pogačar je tako slavil že tretjo etapno zmago na tej dirki. Sledili so Tiberi, Thomas, Rubio, Uijtdebroeks, Arensman, Storer in Baudin. V skupnem seštevku ima zdaj Pogačar že 2:40 prednosti pred Martinezom in Thomasom. Sledijo O’Connor, Uijtdebroeks, Tiberi Fortunato, Rubio, Arensman, Hirt, Lucenko …

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ