Tao dobil bitko, vojne za Giro pa še ne

Tao dobil bitko, vojne za Giro pa še ne
24.10.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Londončan Tao Geoghegan Hart je po novi izjemni predstavi Ineosa dobil etapo, rožnato majico pa je oblekel Jai Hindley, ki je končal tik za za Angležem. Tao je pred zaključnim kronometrom favorit za končno zmago.

Ciljni šprint je dobil Tao, maglio roso pa Jai.

Zadnja gorska etapa letošnjega Gira bi morala biti kraljevska, a karavana zaradi prepovedi Francozov ni smela na prelaza Agnello in Izoard, zato so se kar trikrat povzpeli do Sestriera, kjer je bil tudi cilj etape.

V prvem delu etape je bil v ospredju Jan Tratnik, ki je še enkrat več ujel mesto v ubežni skupini, morda tudi kot pomočnik za Pella Bilbaa, če bi se Španec odločil za daljši napad, a so imele ekipe v glavnini tokrat drugačne načrte in Tratnik ni uspel zdržati v ospredju do odločilnih trenutkov.

Prvi vzpon še ni prinesel velike selekcije, na začetku drugega pa je narekovanje ritma za Ineos prevzel Rohan Dennis in tako kot na Stelviu takoj naredil razliko. Strahovi Sunweba so se uresničili, ko je nosilec rožnate majice Wilco Kelderman hitro popustil, z njim tudi Nibali, Fuglsang, Almeida in Bilbao, v ospredju pa so spet ostali le Geoghegan Hart, Jai Hindley in Dennis, ki je narekoval izjemen ritem.

Wilco Kelderman se je moral hitro posloviti od rožnate majice.

Kmalu je bilo jasno, da Kelderman rožnate majice ne bo zadržal, začel se je boriti celo za svoje mesto na zmagovalnem odru, o končnem zmagovalcu Gira pa sta odločala Hindley in Geoghegan Hart.

Nosilec bele majice je kapetana Ineosa na zadnjem vzponu trikrat napadel, a je imel Tao vedno odgovor na njegova pospeševanja, v zadnjem kilometru pa mu je vrnil z obrestmi in se veselil etapne zmage, še druge na letošnjem Giru.

Letošnja dirka po Italiji, v marsikaterem pogledu bizarna, a zelo zanimiva, je prinesla še en neverjeten razplet. Po 20. etapah sta Geoghegan Hart in Jai Hindley povsem izenačena po času, rožnato majico pa je oblekel Hindley, ki bo tako zadnji začel jutrišnjo uro resnice v Milanu.

15 kilometrov dolga ravninska vožnja na čas bo odločala o prejemniku neskončnega pokala, Tao pa je vsaj na papirju precej boljši kronometrist kot Hindley in po napovedih bi moral kolesar iz južnega Londona jutri vnovčiti svojo premoč ter se veseliti prve zmage na tritedenskih dirkah. Po treh tednih dirkanja se lahko zgodi marsikaj, bolj kot ne jasno pa je, da bo tretje mesto zasedel Wilco Kelderman, ki zaostaja minuto in pol za ekipnim kolegom, a ima 1:20 naskoka pred četrtim Bilbaom.

Giro torej tudi pred zadnjo etapo še ni odločen in prireditelji so dobili dirko, kakršno so si lahko pred tremi tedni na Siciliji le želeli.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ