Tempu Rogliča je bil kos le Mas, nova lepa zmaga Damiana Carusa

Tempu Rogliča je bil kos le Mas, nova lepa zmaga Damiana Carusa
22.08.2021 AVTOR: N. Gr., foto: La Vuelta

Na zadnjem vzponu pred prvim prostim dnem dirke po Španiji smo spremljali boj za etapno zmago, ki je pripadel Damianu Carusu, in boj med favoriti za končno zmago, kjer je vnovič blestel Primož Roglič.

Po sobotni tranzicijski etapi je kolesarje v 9. etapi Vuelte čakala nova težka gorska preizkušnja s štirimi vzponi, predvsem zahteven je bil zadnji na Alto de la Velefique, ki je bil dolg 13 kilometrov in je spadal v ekstra kategorijo.

Prav na tem vzponu smo videli tudi glavnino akcije, vrste ubežnikov so se redčile in v ospredju je sam skoraj celoten vzpon ostal Damiano Caruso, zvesti pomočnik iz vrst Bahrain Victoriousa, ki je bil tudi tokrat v ospredju tudi zato, da bi ob morebitnem napadu lahko pomagal Mikelu Landi. A kaj, ko je Bask zašel v težave, še preden je tempo v skupini okrog Primoža Rogliča zares narasel.



Landa je odpadel in dokončno izpadel iz igre za rdečo majico, Caruso pa je posledično dobil proste roke, da se odpelje zmagi naproti. Imel je dobre tri minute naskoka, ki jih niso uspeli izničiti niti zasledovalci z napadi, zato se je 32-letni Italijan po letošnji pravljični etapni zmagi na Giru razveselil še enega velikega uspeha v karieri, ki jo je večinoma posvetil pomoči drugim kolesarjem. Caruso je z zmago spet navdušil vse, tudi številne gledalce ob cesti.

Yates agresiven, a Rogliča ni zlomil

Zanimivo pa ni bilo le v ospredju, Ineos se je tokrat zelo resno lotil Primoža Rogliča. Z napadi so začeli že devet kilometrov pred ciljem, ko se je odpeljal Adam Yates, z njim je šel še Miguel Angel Lopez in za nekaj trenutkov tudi Sepp Kuss, ki pa ni zdržal njunega tempa. Roglič je dober kilometer še vztrajal v glavnini in ocenjeval situacijo, nato pa je izkoristil močne noge in se brez težav preselil v ospredje k Lopezu in Yatesu, z njim je šel še Enric Mas, s težavami pa tudi Egan Bernal.

Peterica je nekaj časa bila v ospredju, Yates je narekoval ritem, ker je imel ob sebi še Bernala, a niso našli prave sloge in ujeli so jih še zasledovalci. Z napadom je poizkusil Richard Carapaz, a je bil bolj kratke sape, pa nato še enkrat Yates, a so bili vsi trije kolesarji Ineosa nemočni, ko je udaril Mas.

Le Primož Roglič je lahko sledil tempu kapetana Movistarja, ki se na tej Vuelti zdi zrel vsaj za zmagovalni oder in kaže najboljše predstave svoje kariere. Mas in Roglič sta skupaj narekovala tempo proti vrhu Velefiqua in skupaj prišla vse do cilja, ko se je začelo čakanje na zasledovalce.

Bernal je imel veliko težav, čeprav ga je Yates poizkušal potegniti do cilja, a je vidno, da Kolumbijec ni v vrhunski formi, kar je v izjavah pred Vuelto tudi poudarjal. Yates, Lopez in Jack Haig so proti Rogliču izgubili 40 sekund, Bernal še 20 sekund več, Aleksander Vlasov je izgubil 2:40, Landa pa do cilja kar pet minut.

Le še Mas z manj kot minuto zaostanka

V skupnem seštevku se je Roglič tako precej oddaljil od zasledovalcev, le Mas je ostal z enako razliko 28 sekund njegov prvi zasledovalec. Na tretjem mestu je zdaj Miguel Angel Lopez, ki pa zaostaja že 1:21 in po prvem tednu dirke po Španiji je Roglič že precej prepričljivo v skupnem vodstvu.

Še bolj kot rdeča majica pa veseli dejstvo, da na vzponih Rogla deluje zelo suvereno in če bo v tej formi zdržal do konca dirke, ga bo na poti do Santiaga de Compostele zelo težko kdo premagal. Pred nadaljevanjem bojev pa kolesarje jutri čaka zaslužen prvi dan premora.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ