Tina Perše in Primož Štrancar zmagovalca 12. Mlinčki "race"

Tina Perše in Primož Štrancar zmagovalca 12. Mlinčki "race"
23.11.2008 AVTOR:
"V teh pogojih, na tej kratki, a vseeno zanimivi trasi z vsemi prvinami krosa je lahko kdo za dva razreda močnejši, pa nima po moje nobene možnosti," je po koncu 12. dirk(ic)e "Mlinčki race"

v Suhadolah pri Komendi pripomnil Primož Štrancar. Olimpijec iz Sydneya in že bivši selektor reprezentance je namreč po sedmih letih znova okusil slast zmage, potem ko je v kratkih, a sila pestrih kilometrih ugnal nekaj močnih naslednikov. Za njim so se zvrstili naš najboljši mladinec v iztekli sezoni Blaž Žnidaršič, Grega Miklič, Nejc Černilogar, Jernej Muzga, Alojša Martinjaš, Nejc Košir..

Tina Perše (Završnica) je ponovila lansko zmago. Sedaj se je že rutinirano postavila ob bok Primožu Štrancarju, ko je bilo treba kot zmagovalka pozirati pred fotografi. V Suhadole pride na pobudo trenerja Luka Želeta, ki je imel namen štartati, a je ostal na ogrevanju s prerezano zračnico.

Glavna organizatorja Peter Pibernik in Miha Koncilija, sicer trener mladih kolesarjev Radenske KD, ki so bili poleg mladih kolesarjev Calcita med najbolj množičnimi udeleženci sicer lepo zastopane "najbolj vaške dirke na svetu", sta pravila, da bi bila dirka v sobotnih razmerah še mnogo bolj divja. K sreči je čez noč blato pomrznilo in je tako naredilo razmere bolj prevozne.

Mlinčki "race", ime, ki se je lepo prijelo, je najkrajša dirka v krosu v Sloveniji. Dolga le dobrih deset minut. Na njej pa se kljub zimskim razmeram zberejo zveneča imena slovenske kolesarske scene. S tako zasedbo bi bila sredi sezone zadovoljen marsikateri organizator z mnogo večjim zaledjem.

Mlinčki "race" ima vse kar imajo veliki. Tu se zbere vse, le da ima kolo. Prvi del je trase po makadamu do Mlinčkov, vaški zanimivosti sredi gozda v smeri Vodic, je razmeroma enostaven. Do tja v dolgi koloni pripelje skupaj manjša skupinica. Potem kolesnice zavijejo čez strm klanček, kjer se že naredi selekcija. Klanček je prevozen z veliko spretnosti in znanja vožnje v klanec, potem takoj sledi ne več kot 50 metrov tehničnega spusta.

Prav v tem delu je Štrancar že prevzel vodstvo. Zmagal je suvereno. "Od srede sezone 2001, ko sem prenehal tekmovati, absolutno nisem zmagal dirke. No, ta današnja je seveda bolj revijalna. Oktobra sem že začel vodi "spinning", tako da sem kar aktiven," je bil nasmejan Štrancar. Ob pripombi, da ni več mladinec, se je oglasil mladi Blaž "Bajčk" Žnidaršič: "Tudi jaz nisem več".

V Suhadolah je vozil tudi njegov vrstnik s ceste, prav tako z nazivom najboljši mladinec sezone, Nejc Košir. V soboto je opravil prvi trening z člansko ekipo Radenska KD, kjer bo eden štirih "fazanov" med člani. "Zanimiva dirka. A potrebno je veliko tehničnega znanja," je priznal Košir, doma iz Tehovca pod sv. Jakobom v hribih nad Medvodami. Letos je na evropskem prvenstvu na cestni dirki osvojil peto mesto, Blaž je bil med gorskimi 21.

Dirka do Mlinčkov in nazaj, ob koncu sezone ni navadna vaška dirka, le občinsko prvenstvo Komende, ob vaškem prazniku. Prav z to dirko, ki slovi po sproščenosti, mnogi razbijejo monotonost ob začetku priprav na novo sezono. Drugi spoznajo, čemu se morajo v pripravah posebej posvetiti. "To zimo se cestnega kolesa ne dotaknem. Veliko mi manjka prav pri spretnosti v spustih. Do vrha prvega klančka sem bil še zraven, potem sta se mi Štrancar in Žnidaršič odpeljala, čeprav jima bi nemara lahko sledil. Vožnjo v spustih moram popraviti, celo zimo bom delal na tem," je bil odločen Nejc Černilogar.

V boju za tretje mesto absolutno ga je odšprintal "legenda" te dirke Grega Miklič. "Miki" je v Suhadolah zmagal že petkrat, tudi lani. "Predvsem za mlade kolesarje, mlajše mladince in nižje, daje ta dirka novo motivacijo za delo pozimi. Razbije monotonost ob začetku priprav. Za mlade kolesarje Calcita, je to zagotovo dobrodošlo. Za druge ne vem kakšen sistem dela imajo. Drugih kolesarskih prireditev od konca septembra do srede marca namreč ni. Trasa je zanimiva. Čeprav je vedno ista, se vsako leto spreminja. Prireditev je všečno pripravljena, ima tradicijo. Štartnina je minimalna, za mlajše od 18 let pa jo sploh ni. To vleče. Hkrati ni lepše videti mladih kolesarčkov z iskrico v očeh, če dobijo kakšno nagrado ali kolajno," je nekaj stavkov navrgel profesor športne vzgoje, ki pomaga pri vzgoji mladih kolesarjev Calcita.


Občinski prvak Komende je prepričljivo Aljoša Martinjaš. Nekdanji zmagovalec slovenskega pokala v spustu, je letos Vršič prevozil na robu 40 minut. Pozimi pa je že napovedal boj za prevlado za najboljšega smučarskega tekača v kamniškem okolišu. No, še prej bo očka postal.

nipr

 

Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ